
У радянські часи популярним в Україні було тістечко "Їжачки", яке для багатьох є смаком дитинства. Цей смаколик також називали "Золота нива" або "Київські каштани". Згодом про нього забули, і зараз у жодному магазині його не купити. Проте легендарний десерт можна приготувати самим - це зовсім не важко.
Печиво "Київські каштани" або "Їжачки" готується зі схожого на пісочне тісто, але замість сирих яєць використовують варені жовтки. Всередину загортають родзинки, чорнослив, горіхи або вишню. Але й без начинки тістечко дуже смачне. Готові вироби покривають глазур'ю та вафельною крихтою.
Як приготувати печиво "Їжачки" - покроковий рецепт
Інгредієнти для тіста:
- вершкове масло - 220 г;
- цукор - 100 г;
- варені яєчні жовтки - 5 шт.;
- сметана - 4 стол. л.;
- борошно - 250 г;
- ванілін - дрібка;
- сода - щіпка.
Інгредієнти для глазурі:
- вершкове масло - 60 г;
- цукор - 250 г;
- молоко - 100 мл;
- какао - 4 стол. л.
Додатково:
- вафлі - 200 г;
- начинка за смаком (горіхи, сухофрукти, вишні).
Відварені круто яйця розділіть на білки та жовтки, останні розімніть виделкою. Вершкове масло залиште до розм'якшення і змішайте з цукром до однорідності. Змішайте з жовтковою масою. Додайте сметану та ванільний цукор. Борошно просійте через сито, змішайте з содою і з'єднайте з іншими інгредієнтами. Вийде однорідне і не липке тісто.

З тіста сформуйте однакові кульки та приплюсніть. Викладіть всередину кожної начинку і знову закатайте. Випікайте печиво на деку з пергаментом 12 хвилин при 180°.
Для приготування глазурі розтопіть вершкове масло і змішайте з молоком, цукром і порошком какао. Доведіть до кипіння і зніміть з вогню. Вафлі натріть на тертці або подрібніть блендером. Готові "їжачки" занурте в глазур і обваляйте у вафлях.