
Кажуть, що в збірній солянці має бути не менше трьох видів м'яса. Мовляв, тому вона і збірна, що кладуть у суп все, що є в холодильнику. А що робити, якщо в холодильнику немає м'яса? Або під час посту? УНІАН пропонує три рецепти пісної солянки.
- Солянка з капусти на овочевому бульйоні
- Солянка з картоплею, грибами і свіжою капустою
- Солянка з грибами свіжими, сушеними і маринованими
Раніше ми давали рецепти солянки і заправки для солянки на зиму для економії часу.
Солянка з капусти на овочевому бульйоні
Квашена капуста, оливки і каперси надають солянці кислувато-солоного смаку, а якщо додасте часник і кінзу, то отримаєте ще й пряну нотку.
- Квашена капуста - 400 г
- Олія - 2-3 ст. л.
- Цибуля - 1 шт.
- Томатна паста - 2-3 ст. л.
- Солоні огірки - 2 шт.
- Овочевий бульйон - 2 л
- Каперси (за бажанням) - 1-2 ч. л.
- Оливки без кісточок - 4-5 шт.
- Часник - 2-3 зубчики
- Кінза (або петрушка) - 1/2 пучка
- Сіль - за смаком
- Чорний мелений перець - за смаком
Залийте квашену капусту окропом, через кілька хвилин злийте воду, капусту відіжміть. Протушкуйте на олії близько 10 хвилин, помішуючи. Додайте подрібнену цибулю і тушкуйте ще 5 хвилин. Покладіть томатну пасту і огірки, нарізані дрібними кубиками, протушкуйте ще 2-3 хвилини. Влийте бульйон, доведіть до кипіння, варіть 10 хвилин. Додайте промиті каперси (за бажанням) і оливки, нарізані кільцями. Варіть ще 5 хвилин. Покладіть давлений часник, подрібнену кінзу, посоліть і поперчіть. Доведіть до кипіння, зніміть з вогню, накрийте кришкою.
Порада: якщо солянці дати настоятися півгодини, то її смак буде більш насиченим.
Солянка з картоплею, грибами і свіжою капустою
Спробуйте варіант такого супу з картоплею. Замість квашеної капусти покладіть свіжу, додавши солоних огірочків і огіркового розсолу.
- Картопля - 3-4 шт.
- Морква - 1 шт.
- Свіжі печериці - 300-400 г
- Солоні огірки - 2-3 шт.
- Свіжа капуста - 250 г
- Огірковий розсіл - 5-6 ст. л.
- Цибуля - 1 шт.
- Олія - 3 ст. л.
- Борошно - 1 ст. л.
- Томатна паста - 2 ст. л.
- Вода - 2 л
- Оливки - 100 г
- Лавровий лист - 2 шт.
- Сіль - за смаком
- Мелений чорний перець - за смаком
- Лимон - 1/2 штуки
- Петрушка або кріп - за смаком
Наріжте картоплю невеликими кубиками, моркву і гриби - соломкою, цибулю і огірки дрібно порубайте. Обсмажте цибулю і моркву. Всипте борошно, перемішайте і готуйте 1 хвилину. Томатну пасту розведіть в 100 мл гарячої води, додайте до цибулі з морквою, перемішайте і тушкуйте 2 хвилини. Обсмажте гриби на сильному вогні. Доведіть воду до кипіння, покладіть картоплю, варіть 7-8 хвилин. Додайте гриби, зажарку, капусту, огірки, огірковий розсіл, оливки і лавровий лист. Посоліть і поперчіть. Варіть солянку ще 10 хвилин. В кінці додайте скибочки лимона і подрібнену зелень.
Солянка з грибами свіжими, сушеними і маринованими
Смачний, насичений і ароматний супчик виходить з різних грибів.
- Свіжі печериці - 300 г
- Сушені гриби (будь-які) - 50 г
- Мариновані гриби - 300 г
- Цибуля - 2 шт.
- Томатна паста - 2 ст. л.
- Вода - 2 л
- Олія - 4-6 ст. л.
- Соєвий соус (побажанню) - 1 ст. л.
- Оливки - 50 г
- Сіль - за смаком
- Лимон (для подачі)
Сушені гриби замочіть в гарячій воді, щоб вони трохи розм'якли, потім злийте воду. Наріжте всі гриби великими шматочками. Печериці обсмажте на олії до золотистого кольору. Покладіть в каструлю гриби, додайте воду і сіль. Цибулю наріжте кільцями і обсмажте, додайте томатну пасту, перемішайте і тушкуйте кілька хвилин. Додайте до грибів, доведіть до кипіння і варіть близько 5 хвилин. Доведіть до смаку соєвим соусом, покладіть оливки. Подавайте з шматочком лимона.