Солянка пісна - 3 кращих рецепти без м'яса / depositphotos.com

Кажуть, що в збірній солянці має бути не менше трьох видів м'яса. Мовляв, тому вона і збірна, що кладуть у суп все, що є в холодильнику. А що робити, якщо в холодильнику немає м'яса? Або під час посту? УНІАН пропонує три рецепти пісної солянки. 

Раніше ми давали рецепти солянки і заправки для солянки на зиму для економії часу.    

Солянка з капусти на овочевому бульйоні

Квашена капуста, оливки і каперси надають солянці кислувато-солоного смаку, а якщо додасте часник і кінзу, то отримаєте ще й пряну нотку.

Відео дня
  • Квашена капуста - 400 г
  • Олія - 2-3 ст. л.
  • Цибуля - 1 шт.
  • Томатна паста - 2-3 ст. л.
  • Солоні огірки - 2 шт. 
  • Овочевий бульйон - 2 л 
  • Каперси (за бажанням) - 1-2 ч. л.
  • Оливки без кісточок - 4-5 шт.
  • Часник - 2-3 зубчики
  • Кінза (або петрушка) - 1/2 пучка
  • Сіль - за смаком 
  • Чорний мелений перець - за смаком

Залийте квашену капусту окропом, через кілька хвилин злийте воду, капусту відіжміть. Протушкуйте на олії близько 10 хвилин, помішуючи. Додайте подрібнену цибулю і тушкуйте ще 5 хвилин. Покладіть томатну пасту і огірки, нарізані дрібними кубиками, протушкуйте ще 2-3 хвилини. Влийте бульйон, доведіть до кипіння, варіть 10 хвилин. Додайте промиті каперси (за бажанням) і оливки, нарізані кільцями. Варіть ще 5 хвилин. Покладіть давлений часник, подрібнену кінзу, посоліть і поперчіть. Доведіть до кипіння, зніміть з вогню, накрийте кришкою.

Порада: якщо солянці дати настоятися півгодини, то її смак буде більш насиченим. 

Солянка з картоплею, грибами і свіжою капустою 

Спробуйте варіант такого супу з картоплею. Замість квашеної капусти покладіть свіжу, додавши солоних огірочків і огіркового розсолу. 

  • Картопля - 3-4 шт.
  • Морква - 1 шт.
  • Свіжі печериці - 300-400 г
  • Солоні огірки - 2-3 шт. 
  • Свіжа капуста - 250 г
  • Огірковий розсіл - 5-6 ст. л.
  • Цибуля - 1 шт.
  • Олія - 3 ст. л. 
  • Борошно - 1 ст. л.
  • Томатна паста - 2 ст. л.
  • Вода - 2 л
  • Оливки - 100 г
  • Лавровий лист - 2 шт. 
  • Сіль - за смаком
  • Мелений чорний перець - за смаком
  • Лимон - 1/2 штуки
  • Петрушка або кріп - за смаком

Наріжте картоплю невеликими кубиками, моркву і гриби - соломкою, цибулю і огірки дрібно порубайте. Обсмажте цибулю і моркву. Всипте борошно, перемішайте і готуйте 1 хвилину. Томатну пасту розведіть в 100 мл гарячої води, додайте до цибулі з морквою, перемішайте і тушкуйте 2 хвилини. Обсмажте гриби на сильному вогні. Доведіть воду до кипіння, покладіть картоплю, варіть 7-8 хвилин. Додайте гриби, зажарку, капусту, огірки, огірковий розсіл, оливки і лавровий лист. Посоліть і поперчіть. Варіть солянку ще 10 хвилин. В кінці додайте скибочки лимона і подрібнену зелень.

Солянка з грибами свіжими, сушеними і маринованими 

Смачний, насичений і ароматний супчик виходить з різних грибів. 

  • Свіжі печериці - 300 г
  • Сушені гриби (будь-які) - 50 г
  • Мариновані гриби - 300 г
  • Цибуля - 2 шт.
  • Томатна паста - 2 ст. л.
  • Вода - 2 л
  • Олія - 4-6 ст. л.
  • Соєвий соус (побажанню) - 1 ст. л.
  • Оливки - 50 г
  • Сіль - за смаком
  • Лимон (для подачі)

Сушені гриби замочіть в гарячій воді, щоб вони трохи розм'якли, потім злийте воду. Наріжте всі гриби великими шматочками. Печериці обсмажте на олії до золотистого кольору. Покладіть в каструлю гриби, додайте воду і сіль. Цибулю наріжте кільцями і обсмажте, додайте томатну пасту, перемішайте і тушкуйте кілька хвилин. Додайте до грибів, доведіть до кипіння і варіть близько 5 хвилин. Доведіть до смаку соєвим соусом, покладіть оливки. Подавайте з шматочком лимона.

Вас також можуть зацікавити новини: