Страви на Івана Купала / фото - ua.depositphotos.com

Свято Івана Купала добре відоме українцям своїми веселими традиціями. Є в нього також кулінарні звичаї. Наші пращури до свята варили особливу обрядову кашу, якою спочатку пригощали жебраків, а потім з'їдали з родиною. Також на трапезу готували солодкі вареники. З напоїв на Івана Купала на столі були квас та чай із трав та листя.

Обрядова каша на Івана Купала

Люди, які дотримуються посту, можуть замінити молоко на воду, а вершкове масло на олію.

Ингредиенты:

Відео дня
  • ячна крупа - 2 склянки;
  • молоко - 1 літр;
  • вершкове масло - 50 г;
  • цукор і сіль за смаком;
  • фрукти для прикраси.

Крупу промити водою кілька разів. На плиті розігріти сковороду без олії та всипати в гарячу сковорідку крупу. Злегка підсмажити кашу до сухості та золотистого кольору. Потім всипати в каструлю, залити молоком та довести до кипіння. Додати в кашу цукор та сіль і варити до загусання (20-25 хвилин).

В кінці варіння додати в кашу шматок вершкового масла|мастила| і відразу вимкнути вогонь. Залишити страву на 20 хвилин під закритою кришкою. Подавати до столу із сезонними фруктами, ягодами чи м'ятою.

Квас рецепт / фото ua.depositphotos.com

Петровський квас на Івана Купала

Інгредієнти:

  • житні сухарі - 800 г;
  • вода - 4 л;
  • борошно - 1 ч. л.;
  • цукор - 100 г;
  • мед - 100 г;
  • тертий хрін - 100 г;
  • дріжджі - 25 г.

Житні сухарі повністю залити окропом, щоб вода їх накрила, і залишити в теплому місці на добу. Потім процідити рідину через марлю і розбавити водою. У півсклянці такого напою розвести борошно та дріжджі. Перемішати до однорідності та влити в решту рідини.

Додати в квас цукор і залишити на ніч у теплому місці для бродіння. Відразу перед розливанням по пляшках додати до нього мед і хрін. Пляшки з квасом поставте в холодильник на 2 доби - після цього напій готовий до вживання.

Купальські вареники з вишнею

Інгредієнти:

  • борошно - 3 склянки;
  • вода - 150 г;
  • яйця - 2 шт.;
  • вишні - 4 склянки;
  • цукор - 100 г;
  • сіль за смаком.

Змішати яйця, воду, сіль та борошно до однорідності та замісити еластичне тісто. Воно не має липнути до рук. На час приготування начинки відкласти тісто убік та накрити плівкою.

Вишні перебрати, промити та видалити кісточки. Засипати цукром та залишити на 30 хвилин. Сік, що виділився, злити через друшляк.

Тісто розділити на однакові кульки та тонко розкатати. Зліпити вареники з вишнями та опустити в окріп. Варити 2-3 хвилини, поки вареники не спливуть на поверхню.

Трав'яний чай на Івана Купала

Інгредієнти:

  • листя суниці - 15 г;
  • листя малини - 15 г;
  • листя чорної чорної смородини - 15 г;
  • чебрець - 50 г;
  • звіробій - 50 г.

Усі трави ретельно промити та нарізати ножем. Викласти в термос і залити 1 л окропу. Залишити настоюватись на 20 хвилин і розлити чай по чашках.

Вас також можуть зацікавити новини: