Лазанья з соусом "Бешамель" - як приготувати / depositphotos.com

Вважається, що лазанью придумали італійці, завдяки чому таке блюдо стало національним в країні, яка на карті має форму чобота. Однак історики стверджують, що родоначальницею листкової страви став коржик, який виготовляли греки, під назвою "лаганон" або "ласанон". 

УНІАН розповість, як правильно робити лазанью з листами, щоб домочадці просили добавки, а подруги - рецепт.

Лазанья з соусом "Бешамель" 

  • Листи для лазаньї - 250 г
  • Фарш м'ясний (яловичий) - 450 г
  • Цибуля ріпчаста - 1 шт.
  • Морква - 1 шт.
  • Томатний соус - 60 г
  • Томатна паста - 60 г
  • Масло вершкове - 60 + 30 г
  • Борошно - 60 г
  • Молоко - 800 мл
  • Сир пармезан - 120 г
  • Мускатний горіх - 1 ч. л.
  • Сіль - 2 ч. л.
  • Перець мелений - 1 ч. л.

Приготувати соус "Бешамель": взяти глибоку сковороду, в ній розтопити 60 гр вершкового масла, додати борошно і, постійно перемішуючи, вливати частинами гаряче молоко. Посолити, додати мускатний горіх, довести до кипіння і зняти з вогню.

Приготувати соус "Болоньєзе": дрібно нарізати цибулю, обсмажити на сковороді з маслом 2-3 хвилини, потім додати натерту моркву і знову смажити до готовності. Викласти м'ясний фарш, посолити, поперчити, ретельно перемішати і смажити протягом 10 хвилин. Додати томатний соус і томатну пасту, перемішати, готувати ще 10 хвилин.

Взяти форму для запікання, на дно викласти частину соусу "Бешамель". Зверху - лист лазаньї, частину соусу "Болоньєзе", потім знову "Бешамель" і посипати тертим сиром. Так повторювати до тих пір, поки не закінчаться інгредієнти. Останній шар полити соусом "Бешамель" і посипати тертим сиром. Запікати лазанью в духовці 30-40 хвилин при температурі 180-190°C. Готову страву дістати з духовки, дати настоятися протягом 10 хвилин і нарізати порційно.

Лазанья - рецепт без м'яса

Рецепт смачної лазаньї / depositphotos.com
  • Сир Рікотта - 800 г (4 склянки)
  • Яйця великі - 2 шт.
  • Сіль і чорний мелений перець
  • Шпинат заморожений порізаний - 300 г
  • Томатний соус - 6 склянок
  • Листи лазаньї - 250 г
  • Сир будь-який твердий - 500 г

Розігріти духовку до 200°C. Змішати сир, яйця, 0.5 ч.л солі і 1\4 ч. л чорного перцю. Розморожений шпинат обсушити на паперовому рушнику і додати до решти інгредієнтів, все ретельно перемішати.

Читайте такожСуп з фрикадельками родом з дитинства: 3 кращих рецепта першої стравиВилити томатну пасту на деко, викласти перший лист лазаньї. Далі викладати по черзі: 1\3 сирної суміші, 1\3 томатної пасти, що залишилася, 1\3 тертого сиру. Чергувати шари до тих пір, поки інгредієнти не закінчаться.

Накрити блюдо фольгою і випікати 30 хвилин при 180-200°C. Потім фольгу зняти і випікати ще 10 хвилин до утворення золотистої скоринки. Дістати з духовки, нарізати на порційні шматки.

Лазанья з овочами

Для цього рецепта можна вибрати будь-які інші овочі на ваш смак.

  • Листи для лазаньї - 300 г
  • Картопля - 1 шт.
  • Морква - 1 шт.
  • Перець болгарський - 1 шт.
  • Цукіні - 1 шт.
  • Печериці - 200 г
  • Цибуля - 1/2 шт.
  • Селера стеблова - 1 черешок

Для соусу "Бешамель":

  • Масло вершкове - 40 г
  • Борошно - 40 г
  • Молоко - 700 мл
  • Сир - 200 г
  • Солі
  • Перець
  • Мускатний горіх

Приготувати соус "Бешамель": у каструлі розтопити вершкове масло, всипати борошно частинами, ретельно перемішати. Влити гаряче молоко і, не перестаючи мішати, довести суміш до кипіння. Додати сіль і мускатний горіх, варити протягом 5 хвилин на маленькому вогні. М'який сир нарізати шматочками і розчинити в соусі.

Читайте такожЩо приготувати зі свинини на сковороді: 4 рецепта на кілька днівВсі овочі почистити, помити і нарізати дрібними шматочками. Обсмажити на сковороді, посолити, додати трохи води і тушкувати до тих пір, поки інгредієнти не стануть м'якими (стежити, щоб вони не перетворилися в кашу).

Форму для запікання змастити маслом, викласти соус "Бешамель", потім - лист лазаньї. Овочі перекласти в ємність з соусом, перемішати і викласти на лист лазаньї. Так чергувати шари, поки не закінчаться інгредієнти. Запікати блюдо при 180-200°C протягом 40-50 хвилин.

Лазанья з куркою і брокколі

Рецепт лазаньї з куркою / depositphotos.com
  • Куряче філе - 300 г
  • Брокколі - 300 г
  • Листи для лазаньї - 230 г (12 шт.)
  • Сир твердий - 100 г

Для соусу "Бешамель":

  • Молоко - 400 мл
  • Масло вершкове - 70 г
  • Борошно - 90 г (3 ст. ложки)
  • Яйце - 1 шт.
  • Часник - 1 зубчик
  • Мускатний горіх мелений - 1 щіпка
  • Сіль - за смаком
  • Перець чорний мелений - за смаком

Взяти сотейник або каструлю, закип'ятити 1-1.5 л.води, промити куряче філе і відварити протягом 25-30 хвилин до готовності. Вимкнути вогонь і залишити курку в бульйоні - так вона буде більш соковитою. 

Брокколі розібрати на суцвіття, промити, закип'ятити воду в каструлі і варити в ній брокколі 2-3 хвилини. Воду злити, овочі відкинути на сито, промити холодною водою і залишити так. Сир натерти на крупній тертці і залишити приблизно 30 гр для прикраси лазаньї. В окремій ємності збити віночком яйця, додати молоко і перемішати суміш.

Читайте такожНавіщо готувати курку в молоці: несподівана кулінарна хитрістьУ сотейнику на плиті розтопити вершкове масло, всипати борошно частинами і перемішати так, щоб не було грудочок. Прогріти протягом однієї хвилини, потім влити яєчно-молочну суміш, постійно помішуючи. Варити соус до загустіння 2-3 хвилини, прибрати з вогню і остудити при кімнатній температурі. Додати подрібнений часник, тертий сир, мускатний горіх, чорний перець і перемішати.

Остигле куряче філе нарізати шматочками або розділити на волокна, Розігріти духовку до 180°C. Взяти форму для випічки, вилити на дно трохи соусу, зверху покласти лист лазаньї. Додати куряче філе і брокколі, полити соусом. Так чергувати шари, поки не закінчаться інгредієнти, в кінці посипати лазанью тертим сиром. Накрити блюдо фольгою, випікати 30 хвилин при 180°C, потім прибрати фольгу і випікати ще 5-10 хвилин.

Вас також можуть зацікавити новини: