Чим замінити майонез в салаті на пп або в піст / фото ua.depositphotos.com

Наразі триває Петрів піст 2022, під час якого православні віруючі дотримуються багатьох заборон щодо харчування. УНІАН підкаже, що можна додати замість майонезу в салати і другі страви, а також як приготувати майонез пісний вдома з простих інгредієнтів.

Раніше ми складали докладний меню на Петрів піст.

Сметана з гірчицею замість майонезу

  • варені жовтки - 2 шт
  • сметана - 200 гр (мінімум 20% жирності)
  • діжонська гірчиця - 1 ст. л
  • сіль, перець

Жовтки розтерти зі сметаною, додати інші інгредієнти. Збити блендером для утворення більш повітряної текстури. Подавати готовий соус до страв або заправляти їм салати. Краще не залишати соус в холодильнику, а кожен раз готувати новий.

Квасолевий соус - майже як майонез

  • біла консервована квасоля - 200 гр
  • лимон - 1 шт
  • соняшникова олія - 70 мл
  • гірчиця - 1 ч. л
  • сіль, перець

Злити рідину з банки з квасолею, боби перебити блендером до стану пюре. Розрізати лимон навпіл, з однієї половинки злити сік, а всю м'якоть викласти в соус. Додати масло, гірчицю, сіль і перець, ще раз збити масу блендером.

Соус з хріном і часником

  • сметана - 200 гр
  • хрін - 2 ст. л
  • часник - 3 зубчики або 0,5 ч. л часникового порошку
  • сіль, перець

Хрін і часник подрібнити, змішати зі сметаною, сіллю і перцем до однорідної маси. За бажанням можна додати подрібнену зелень. Поставити в холодильник на 30 хвилин, потім подавати до страв.

Пісний майонез на розсолі від горошку або квасолі

  • рідина від бобових - 150 мл
  • цукор - 1 ч. л
  • сіль - 0,5-1 ч. л
  • лимонний сік - 1 ч. л
  • оцет - 1 ч. л
  • рослинна олія - 350-400 мл

Рідина з банки вилити в чашу блендера, додати сіль, цукор, оцет і лимонний сік, ретельно збити. Продовжуючи збивати, тонкою цівкою влити 350 мл олії. Якщо ви бачите, що соус виходить занадто рідким - вливайте масло далі і регулюйте консистенцію. Враховуйте, що якщо ви використовуєте червону квасолю, то і соус придбає червонуватий відтінок.

Пісний майонез з борошном

  • борошно пшеничне - 80 г
  • вода - 375 мл
  • масло рослинне - 60 мл (4 ст. л)
  • лимон (для соку) - 1 шт. (1-2 ст. л соку)
  • гірчиця - 1-2 ст. л (20-40 г)
  • сіль - 1 ч. л без гірки
  • цукор - 1 ч. л без гірки

Просіяти борошно в сотейник, влити 100-150 мл води і ретельно перемішати, щоб борошно повністю розчинилося. Додати воду, що залишилася. і поставити сотейник на середній вогонь. Після закипання варити соус 1 хвилину, помішуючи, до загустіння. Потім зняти з вогню і остудити при кімнатній температурі.

У чашу блендера віджати сік лимона, додати сіль, цукор, масло і гірчицю. Збити до однорідності, потім, частинами додаючи борошняну заварку, продовжувати збивати соус. Спробувати на смак, при необхідності додати ще сіль або перець. Зберігати готовий соус в холодильнику.

Пісний майонез - рецепт без борошна з горохом

  • горохові пластівці горох колотий - 1 ст. л
  • вода - 6 ст. л
  • рослинна олія без запаху - 180-220 г
  • сіль - 1 ч. л
  • перець чорний мелений - 0,5 ч. л
  • цукор - 1 ч. л
  • оцет - 1-2 ст. л
  • гірчиця - 2-3 ч. л

Горохові пластівці або горох залити водою і варити до готовності, потім збити блендером до однорідності. При необхідності додати води - маса повинна нагадувати густу сметану. Остудити, потім викласти з чаші блендера горох і вимити ємність.

Влити оливкову олію і викласти горохове пюре, дотримуючись пропорції: на 1 частину гороху 2 частини масла. Додати сіль, цукор, перець, гірчицю і оцет. Знову збити до однорідності, перевірити на смак - за бажанням доповнити рецепт спеціями.

Вас також можуть зацікавити новини: