Наразі триває Петрів піст 2022, під час якого православні віруючі дотримуються багатьох заборон щодо харчування. УНІАН підкаже, що можна додати замість майонезу в салати і другі страви, а також як приготувати майонез пісний вдома з простих інгредієнтів.
- Сметана з гірчицею замість майонезу
- Квасолевий соус - майже як майонез
- Соус з хріном і часником
- Пісний майонез на розсолі від горошку або квасолі
- Пісний майонез з борошном
- Пісний майонез - рецепт без борошна з горохом
Раніше ми складали докладний меню на Петрів піст.
Сметана з гірчицею замість майонезу
- варені жовтки - 2 шт
- сметана - 200 гр (мінімум 20% жирності)
- діжонська гірчиця - 1 ст. л
- сіль, перець
Жовтки розтерти зі сметаною, додати інші інгредієнти. Збити блендером для утворення більш повітряної текстури. Подавати готовий соус до страв або заправляти їм салати. Краще не залишати соус в холодильнику, а кожен раз готувати новий.
Квасолевий соус - майже як майонез
- біла консервована квасоля - 200 гр
- лимон - 1 шт
- соняшникова олія - 70 мл
- гірчиця - 1 ч. л
- сіль, перець
Злити рідину з банки з квасолею, боби перебити блендером до стану пюре. Розрізати лимон навпіл, з однієї половинки злити сік, а всю м'якоть викласти в соус. Додати масло, гірчицю, сіль і перець, ще раз збити масу блендером.
Соус з хріном і часником
- сметана - 200 гр
- хрін - 2 ст. л
- часник - 3 зубчики або 0,5 ч. л часникового порошку
- сіль, перець
Хрін і часник подрібнити, змішати зі сметаною, сіллю і перцем до однорідної маси. За бажанням можна додати подрібнену зелень. Поставити в холодильник на 30 хвилин, потім подавати до страв.
Пісний майонез на розсолі від горошку або квасолі
- рідина від бобових - 150 мл
- цукор - 1 ч. л
- сіль - 0,5-1 ч. л
- лимонний сік - 1 ч. л
- оцет - 1 ч. л
- рослинна олія - 350-400 мл
Рідина з банки вилити в чашу блендера, додати сіль, цукор, оцет і лимонний сік, ретельно збити. Продовжуючи збивати, тонкою цівкою влити 350 мл олії. Якщо ви бачите, що соус виходить занадто рідким - вливайте масло далі і регулюйте консистенцію. Враховуйте, що якщо ви використовуєте червону квасолю, то і соус придбає червонуватий відтінок.
Пісний майонез з борошном
- борошно пшеничне - 80 г
- вода - 375 мл
- масло рослинне - 60 мл (4 ст. л)
- лимон (для соку) - 1 шт. (1-2 ст. л соку)
- гірчиця - 1-2 ст. л (20-40 г)
- сіль - 1 ч. л без гірки
- цукор - 1 ч. л без гірки
Просіяти борошно в сотейник, влити 100-150 мл води і ретельно перемішати, щоб борошно повністю розчинилося. Додати воду, що залишилася. і поставити сотейник на середній вогонь. Після закипання варити соус 1 хвилину, помішуючи, до загустіння. Потім зняти з вогню і остудити при кімнатній температурі.
У чашу блендера віджати сік лимона, додати сіль, цукор, масло і гірчицю. Збити до однорідності, потім, частинами додаючи борошняну заварку, продовжувати збивати соус. Спробувати на смак, при необхідності додати ще сіль або перець. Зберігати готовий соус в холодильнику.
Пісний майонез - рецепт без борошна з горохом
- горохові пластівці горох колотий - 1 ст. л
- вода - 6 ст. л
- рослинна олія без запаху - 180-220 г
- сіль - 1 ч. л
- перець чорний мелений - 0,5 ч. л
- цукор - 1 ч. л
- оцет - 1-2 ст. л
- гірчиця - 2-3 ч. л
Горохові пластівці або горох залити водою і варити до готовності, потім збити блендером до однорідності. При необхідності додати води - маса повинна нагадувати густу сметану. Остудити, потім викласти з чаші блендера горох і вимити ємність.
Влити оливкову олію і викласти горохове пюре, дотримуючись пропорції: на 1 частину гороху 2 частини масла. Додати сіль, цукор, перець, гірчицю і оцет. Знову збити до однорідності, перевірити на смак - за бажанням доповнити рецепт спеціями.