Будь-яке друге блюдо стане тільки краще, якщо його приправити соусом. У супермаркеті є величезний вибір подібних заправок, але навіщо їх купувати, якщо можна зробити натуральний соус в домашніх умовах. УНІАН підкаже кращі рецепти до різних страв.
- Маринара - томатний соус до пасти
- Томатна підлива до м'яса без борошна
- Томатна підлива з борошном для тефтелей
Раніше ми говорили про те, як приготувати часниковий соус, який можна використовувати замість сметани і майонезу.
Маринара - томатний соус до пасти
Класичний соус, який часто подають у ресторанах. Ви можете зробити його вдома, для приготування знадобляться:
- помідори-сливки - 750 гр;
- цибуля ріпчаста - 1 шт;
- часник - 4 зубчики;
- базилік - 0.5 склянки;
- вино червоне сухе (або гранатовий/журавлинний сік) - 0,5 склянки;
- олія оливкова - 1 ст. л;
- оцет бальзамічний - 1-2 ч. л;
- сіль - 0,5 ч. л;
- перець чорний мелений - 0,5 ч. л.
Спочатку потрібно налити оливкову олію в сотейник і поставити на середній вогонь. Далі - подрібнити цибулю і часник, викласти в олію і, помішуючи, варити 3-5 хвилин. Нарізати помідори кубиком, додати їх в ємність, туди ж влити вино (сік), оцет, всипати сіль і перець. Довести соус до кипіння, зменшити вогонь, тушкувати без кришки 20-25 хвилин до загустіння. Фінальний штрих - подрібнене листя базиліка.
Томатна підлива до м'яса без борошна
Такий вид соусу сміливо можна використовувати, якщо вам потрібно доповнити смак м'ясних других страв. Для приготування підливи потрібно знайти на кухні:
- томатну пасту - 250 мл;
- воду - 200 мл;
- часник - 3 зубчики;
- базилік зелений - 1 пучок;
- хмелі-сунелі - 2 ч. л;
- цукор - 2 ч. л;
- перець чорний мелений - за смаком;
- сіль - за смаком.
Листя базиліка зняти з гілочок, згорнути в трубочку і нарізати ножем на смужки. Часник подрібнити ножем або через прес. Розігріти сковороду, на неї викласти томатну пасту. Обсмажити її 1-2 хвилини на сильному вогні, а потім влити воду. Перемішати масу до однорідності, коли вона почне закипати, додати часник, базилік, хмелі-сунелі, цукор, перець і сіль. Перемішати і випарювати до потрібної консистенції. Врахуйте, що при охолодженні соус загусне.
Томатна підлива з борошном для тефтелей
Такий рецепт томатної заправки знають наші мами і бабусі - він універсальний і підходить навіть для новачків. Щоб приготувати соус, вам будуть потрібні:
- томатна паста - 60 гр;
- борошно пшеничне - 2 ст. л;
- рослинна олія - 1 ст. л;
- вода - 400 мл;
- ріпчаста цибуля - 1 шт;
- сіль - 0.5 ч. л;
- цукор - 1 ч. л;
- лавровий лист - 1 шт;
- сушений базилік - 0.5 ч. л;
- прованські трави - за смаком.
Цибулю очистити, нарізати дрібними кубиками, викласти її на розігріту сковороду з олією. Обсмажувати до золотистого кольору, потім додати томатну пасту і перемішати. Готувати ще 1-2 хвилини. Борошно розвести у воді до стану кашки без грудочок, влити суміш на сковороду. Помішуючи, збільшити нагрівання сковороди, додати цукор, сіль, перець і приправи. Покласти лавровий лист, зменшити вогонь до середнього, накрити сковороду кришкою і готувати соус ще 10-15 хвилин. Потім, не відкриваючи кришку, поставити мінімальний нагрів і варити підливу ще 10 хвилин. Перед подачею лавровий лист краще дістати з соусу.