Томатний соус з помідорів - рецепт / ua.depositphotos.com

Будь-яке друге блюдо стане тільки краще, якщо його приправити соусом. У супермаркеті є величезний вибір подібних заправок, але навіщо їх купувати, якщо можна зробити натуральний соус в домашніх умовах. УНІАН підкаже кращі рецепти до різних страв.

Раніше ми говорили про те, як приготувати часниковий соус, який можна використовувати замість сметани і майонезу.

Маринара - томатний соус до пасти

Класичний соус, який часто подають у ресторанах. Ви можете зробити його вдома, для приготування знадобляться:

Відео дня
  • помідори-сливки - 750 гр;
  • цибуля ріпчаста - 1 шт;
  • часник - 4 зубчики;
  • базилік - 0.5 склянки;
  • вино червоне сухе (або гранатовий/журавлинний сік) - 0,5 склянки;
  • олія оливкова - 1 ст. л;
  • оцет бальзамічний - 1-2 ч. л;
  • сіль - 0,5 ч. л;
  • перець чорний мелений - 0,5 ч. л.

Спочатку потрібно налити оливкову олію в сотейник і поставити на середній вогонь. Далі - подрібнити цибулю і часник, викласти в олію і, помішуючи, варити 3-5 хвилин. Нарізати помідори кубиком, додати їх в ємність, туди ж влити вино (сік), оцет, всипати сіль і перець. Довести соус до кипіння, зменшити вогонь, тушкувати без кришки 20-25 хвилин до загустіння. Фінальний штрих - подрібнене листя базиліка.

Томатна підлива до м'яса без борошна

Такий вид соусу сміливо можна використовувати, якщо вам потрібно доповнити смак м'ясних других страв. Для приготування підливи потрібно знайти на кухні:

  • томатну пасту - 250 мл;
  • воду - 200 мл;
  • часник - 3 зубчики;
  • базилік зелений - 1 пучок;
  • хмелі-сунелі - 2 ч. л;
  • цукор - 2 ч. л;
  • перець чорний мелений - за смаком;
  • сіль - за смаком.

Листя базиліка зняти з гілочок, згорнути в трубочку і нарізати ножем на смужки. Часник подрібнити ножем або через прес. Розігріти сковороду, на неї викласти томатну пасту. Обсмажити її 1-2 хвилини на сильному вогні, а потім влити воду. Перемішати масу до однорідності, коли вона почне закипати, додати часник, базилік, хмелі-сунелі, цукор, перець і сіль. Перемішати і випарювати до потрібної консистенції. Врахуйте, що при охолодженні соус загусне.

Томатна підлива з борошном для тефтелей

Такий рецепт томатної заправки знають наші мами і бабусі - він універсальний і підходить навіть для новачків. Щоб приготувати соус, вам будуть потрібні:

  • томатна паста - 60 гр;
  • борошно пшеничне - 2 ст. л;
  • рослинна олія - 1 ст. л;
  • вода - 400 мл;
  • ріпчаста цибуля - 1 шт;
  • сіль - 0.5 ч. л;
  • цукор - 1 ч. л;
  • лавровий лист - 1 шт;
  • сушений базилік - 0.5 ч. л;
  • прованські трави - за смаком.

Цибулю очистити, нарізати дрібними кубиками, викласти її на розігріту сковороду з олією. Обсмажувати до золотистого кольору, потім додати томатну пасту і перемішати. Готувати ще 1-2 хвилини. Борошно розвести у воді до стану кашки без грудочок, влити суміш на сковороду. Помішуючи, збільшити нагрівання сковороди, додати цукор, сіль, перець і приправи. Покласти лавровий лист, зменшити вогонь до середнього, накрити сковороду кришкою і готувати соус ще 10-15 хвилин. Потім, не відкриваючи кришку, поставити мінімальний нагрів і варити підливу ще 10 хвилин. Перед подачею лавровий лист краще дістати з соусу. 

Вас також можуть зацікавити новини: