Рецепт приготування глив / фото ua.depositphotos.com

Гливи – доступні цілий рік гриби з ніжним смаком і м'яким ароматом. Із них можна приготувати безліч смачних та різноманітних страв. Ці поживні гриби можна варити, тушкувати, смажити, маринувати, солити, додавати у салати та пироги.

Гливи у сметані

  • Свіжі гливи - 500 г
  • Сметана (20% жирності) - 200 г
  • Цибуля ріпчаста - 200 г
  • Морква - 200 г
  • Сіль - дрібка
  • Кріп свіжий - 30 г
  • Олія соняшникова (рафінована) - 5 ст. л.

Нарізати невеликими шматочками гриби. Помити, очистити цибулю та моркву. Цибулю нарізати четвертькільцями, а моркву – невеликими брусочками.

Читайте такожСмачні салати без майонезу: рецепти простої та корисної стравиНа розігрітій з олією сковороді спочатку обсмажити до м'якості й золотистості цибулю (близько 5 хвилин), потім додати моркву. Смажити овочі, помішуючи, близько 5 хвилин.

Потім додати в сковороду гриби. Зменшити вогонь до мінімального, накрити сковороду кришкою і смажити все ще 20 хвилин. При цьому слід періодично помішувати.

Коли з грибів пішла волога, додати в сковороду сметану. Також всипати вимитий і подрібнений кріп. Усе разом потримати ще декілька хвилин.

Гливи з картоплею у духовці

  • Картопля - 250 г
  • Гливи - 300 г
  • Цибуля ріпчаста - 1 шт.
  • Часник - зубчик
  • Оливкова олія - 1 ст. л.
  • Сметана - 150 мл
  • Сир твердий - 50 г
  • Чебрець - 2 гілочки
  • Сіль, перець чорний мелений - за смаком

Цибулю ріпчасту очистити й нарізати дрібними кубиками. Влити у сковороду оливкову олію і прогріти її. Вкинути цибулю, обсмажувати 4-5 хвилин, помішуючи.

Гливи помити під проточною водою, обсушити і нарізати величенькими шматочками. Викласти їх до цибулі й обсмажувати ще 2-3 хвилини, щоб гриби пустили сік.

Посолити та поперчити гливи, пропустити часник через прес. Готувати їх ще 4-5 хвилин.

Як приготувати гливи - рецепт / фото ua.depositphotos.com

Картоплю очистити, нарізати тонкими кружечками. Посолити, поперчити, збризнути оливковою олією та добре перемішати.

Взяти форму для запікання, змастити її дно олією. Викласти у форму картоплю рівним шаром. Влити у форму 1 столову ложку води.

Поверх картоплі викласти обсмажені гливи з цибулею. Зверху розподілити сметану. Додати трохи свіжого чебрецю. Накрити верх форми фольгою.

Відправити у розігріту до 170°С духовку на 40 хвилин. Потім дістати форму з духовки, зняти фольгу, посипати натертим твердим сиром. Повернути гриби з картоплею в духовку ще на 10-12 хвилин, встановивши функцію "Гриль". Готувати, поки не розплавиться сир.

Салат зі смаженими гливами

  • Гливи - 150 г
  • Яйця курячі - 2 шт.
  • Цибуля ріпчаста - 1 шт.
  • Огірки (невеликі) - 2 шт.
  • Сметана - 3 ст. л.
  • Свіжа петрушка - 4-6 гілочок
  • Сіль - 0,5 ч. л.
  • Спеції - за смаком
  • Олія для смаження - 1 ст. л.

Гливи помити та перебрати. Відокремити більшу частину гриба від нижньої частини ніжки, нарізати дрібними шматочками.

Курячі яйця зварити круто і остудити, почистити та дрібно нарізати жовтки разом із білками.

Страви з глив - найкращі рецепти / фото commons.wikimedia

Огірки помити, обрізати кінчики.

Ріпчасту цибулину очистити та дрібно нарізати. Обсмажити її на олії разом із грибами до готовності. Посолити й додати спеції.

Змішати всі складові у глибокому посуді. Додати сметану, рубану свіжу зелень, сіль та спеції за смаком. Перемішати й можна подавати салат до столу.

Овочеве рагу з гливами

  • Кабачки - 500 г
  • Гливи - 200 г
  • Морква - 1 шт.
  • Цибуля - 1 шт.
  • Помідор - 2 шт.
  • Часник - 2 шт.
  • Сметана - 1 ст. л.
  • Кріп - 20 г
  • Рослинна олія - 50 мл
  • Сіль, перець - за смаком

Кабачок вимити, нарізати невеликими кубиками або трикутниками.

Читайте такожАпетитні вареники з капустою: як приготувати ситну стравуЦибулю очистити, нарізати квадратиками. Обсмажити на розігрітій сковороді з олією.

Моркву очистити, дрібно нарізати або натерти на великій тертці. Додати до цибулі й смажити овочі разом ще кілька хвилин.

Потім додати нарізаний кабачок. Посолити, за потреби додати олію, смажити на середньому вогні 3 хвилини, періодично перемішуючи.

Гливи нарізати великими шматочками, обсмажити їх спочатку на окремій сковороді (близько 2 хвилин), після чого додати до овочів.

Вас також може зацікавити:

Читайте останні новини України та світу на каналі УНІАН в Telegram