
У наступаючому році, який пройде під заступництвом Кролика (Кота), важливо дотримати баланс - приготувати і м'ясні, і рибні, і овочеві страви, щоб не розгнівати символ року. УНІАН з'ясував, що готують на гаряче в рік Кролика (Кота), щоб стіл виглядав багато.
- Гарячі страви з м'яса на новорічний стіл
- Рибні гарячі страви на свято
- Грибні та овочеві сучасні гарячі страви
Раніше ми говорили про те, які можна приготувати закуски на Новий рік 2023 для себе і своїх гостей.
Гарячі страви з м'яса на новорічний стіл

М'ясо по-французьки
- Свинина - 1 кг
- Печериці - 1 кг
- Цибуля ріпчаста - 2 шт.
- Сир твердий - 100 гр
- Сир адигейський - 100 гр
- Помідори червоні - 2 шт.
- Гірчиця (готовий соус) - за смаком
- Сіль - за смаком
- Перець чорний мелений - за смаком
- Масло рослинне - для смаження
Гриби вимити, нарізати, викласти на розігріту сковороду з олією. Цибулю очистити, нарізати, додати до грибів. Смажити це все на сковороді до випаровування рідини з грибів і м'якості цибулі. В кінці викласти гриби і цибулю на окрему тарілку. Обидва сири натерти на тертці. М'ясо нарізати скибочками шириною приблизно 1.5 см.відбити м'ясо з двох сторін через харчову плівку.
Включити духовку, застелити її пергаментом, зверху викласти м'ясо. Змастити відбивні гірчицею, посолити і поперчити, зверху викласти гриби з цибулею. Далі - нарізані півкільцями помідори. Посипати відбивні адигейським сиром, потім - звичайним. Запікати м'ясо в духовці 35 хвилин при 200°C.
Картопля з м'ясним фаршем і плавленим сиром
- Картопля - 10-12 шт.
- Фарш свинячий - 350 г
- Цибуля ріпчаста - 100-130 г
- Сир плавлений (м'який) - 50 г
- Часник - 2 зубчики
- Петрушка свіжа - 5 гілочок
- Олія рослинна - 25 мл
- Томатний соус - 50 г
- Майонез - 30 г
- Зіра (кумін) - 1 щіпка
- Орегано сушений - 1 щіпка
- Сіль - за смаком
- Перець чорний мелений - за смаком
Петрушку дрібно нарізати, часник очистити, пропустити через прес. Цибулю очистити, натерти на дрібній тертці. До фаршу додати цибулю, петрушку, часник, тертий плавлений сир, зіру, орегано, чорний перець і сіль. Ретельно перемішати, розігріти духовку до 190°C. очистити картоплю, відрізати з одного боку шматочок так, щоб кожна картоплина стійко стояла на столі або тарілці.
На кожній бульбі зробити 4 надрізи хрест-навхрест, не доходячи до кінця. Наповнити картоплю фаршем, змішати майонез, томатну пасту і 100 мл води. Викласти картоплю в форму для запікання, полити соусом, скропити рослинною олією. Накрити форму фольгою, відправити в духовку на 45 хвилин при 190°C. Через деякий час зняти фольгу і запікати картоплю ще 20 хвилин.
Рибні гарячі страви на свято

Кальмари фаршировані
- Кальмари - 4 шт.
- Крабові палички - 100 г
- Яйця - 2 шт.
- Рис - 100 г
- Майонез - 3 ст. л
- Сіль - 1 щіпка
Тушки кальмарів промити, зняти шкірку, викласти в киплячу підсолену воду і варити 30-40 секунд. Яйця зварити круто, дрібно нарізати. Крабові палички подрібнити, рис відварити. З'єднати ці три інгредієнта, заправити майонезом. Начинити кальмари приготованим салатом, викласти кальмари в форму для запікання, покриту фольгою. Запікати в розігрітій духовці 10-15 хвилин при 190°C.
Риба "під шубою"
- Філе будь-якої риби - 1 кг
- Морква - 3 шт.
- Цибуля ріпчаста - 3 шт.
- Сир твердих сортів - 200 г
- Сіль
- Перець
- Майонез
- Зелень
Філе риби вимити, обсушити паперовими рушниками, викласти на деко або в форму для запікання. Посолити, поперчити, зверху покрити ріпчастою цибулею, нарізаною півкільцями. Моркву натерти на тертці, викласти наступним шаром. В кінці рівномірно посипати блюдо тертим сиром. Змастити заготовку майонезом і відправити в духовку. Запікати рибу під "шубою" 50-60 хвилин при 180°C.
Грибні та овочеві сучасні гарячі страви

Печериці, запечені з сиром
- Печериці середнього розміру - 600 г
- Цибуля ріпчаста - 1-2 шт.
- Часник - 2 зубчики
- Білий хліб - 1-2 шматочки
- Сир - 100-150 г
- Прованські трави - за смаком
- Рослинна олія для смаження - 10-20 г
Печериці вимити, обсушити, відрізати ніжки, які потім дрібно нарізати. Обсмажити на сковороді з подрібненою ріпчастою цибулею, приправити часником, пропущеним через прес. Блендером подрібнити хліб в крихту, додати на сковороду. Посипати прованськими травами і наповнити капелюшки печериць начинкою. Запікати в духовці 20 хвилин при 180°C.
Картопляна запіканка "Дофін"
- Картопля - 800-900 г
- Вершки нежирні - 600 г
- Сіль - за смаком
- Перець - за смаком
- Часник - 2-3 середніх зубчика
Розігріти духовку до 190°C, очистити, вимити і нарізати картоплю кружальцями по 0.5 см завтовшки. Викласти картоплю в каструлю, залити вершками, посолити, поперчити і перемішати. Поставте каструлю на середній вогонь, доведіть до кипіння, накрийте кришкою, зменшіть вогонь і варіть 5-10 хвилин. Перекласти картоплю в форму для запікання, посипати подрібненим часником, сіллю і перцем. Вершки, в яких картопля варився, процідити і залити в форму. Накрити блюдо фольгою і запікати в духовці 40 хвилин.