Ілюстрація \ REUTERS

На пенсію пішла Пеггі Уїтсон, яка провела у космосі більше часу, ніж будь-який інший американський астронавт. Уїтсон провела в космосі 665 днів, пропрацювавши в трьох окремих космічних експедиціях.

Читайте такожУ США помер астронавт Алан Бін, який був на Місяці

Уїтсон була першою жінкою, яка керувала Міжнародною космічною станцією – вона обіймала цю посаду двічі, передає Голос Америки. Вона також стала найстаршою за віком жінкою, яка коли-небудь літала в космос. З 2009 по 2012 рік Уїтсон очолювала загін астронавтів, також ставши першою жінкою, яка займала цю посаду.

Відео дня

«Для мене було великою честю здійснити мрію всього мого життя, ставши астронавтом НАСА», – написала Уїтсон в «Твіттері». Вона подякувала «всім, хто підтримував її в дорозі» і сказала, що «її подорож з НАСА були просто неземною!».

Уїтсон, якій 58 років, за освітою біохімік. Вона виросла в штаті Айова. На роботу в НАСА вона вступила в 1986 році в якості дослідника і стала астронавтом тільки через 10 років. У вересні минулого року Уїтсон зробила свій останній космічний політ, який тривав близько десяти місяців. Під час цієї місії Уїтсон і інші члени екіпажу провели сотні наукових експериментів.

Довше Пеггі Уїтсон в космосі були тільки російські космонавти. Світовий рекорд належить Геннадію Падалці, який провів у космосі 879 днів.