Facebook запатентував систему, яка буде післуховувати, що люди дивляться по телевізору / Фото Jonas Sveningsson via flickr.com

 Facebook запатентував систему, яка буде зможе віддалено активувати мікрофон у мобільному телефоні. Це потрібно для того, щоб підслухати, що люди дивляться по телевізору, пише The Guardian.

Згідно з патентною заявкою, система буде реагувати на вбудовані і в телешоу і рекламні ролики сигнали, не чутні для людей. Коли нечутний сигнал прозвучить з телевізора, система автоматично вмикає мікрофон на смартфоні чи планшеті, щоб записати звук і зафіксувати, як довго люди дивляться шоу чи рекламу. Записи потім будуть співставленні з базою даних, щоб Facebook міг визначити, що саме дивилися користувачі. Це схоже на Shazam для телебачення, але в цьому випадку люди не будуть навіть знати, що система увімкнулася. Згідно з патентом, система також буде визначати стать і вік гладячів біля телевізора.

Читайте такожFacebook успішно випробував лазерну гармату, яка стріляє інтернетом

Відео дня

Потенційно Facebook може запропонувати цю інформацію телекомпаніям в якості точної статистики для їхніх шоу і реклами. Крім того, на основі даних можна завести на кожного користувача індивідуальний профіль для підвищення ефективності таргетингової реклами.

Юристи вважають, що втілення такої системи стало б вторгненням в домівки користувачів. Крім того, вона б підслуховувала і записувала приватні розмови без відома людей. А це все порушення закону.

Читайте такожІнвестори Facebook вимагають відставки Цукерберга

У свою чергу, у Facebook запевнили, що не збираються втілювати запатентовану систему. За словами директора з інтелектуальної власності Аллена Ло, соціальна мережа зареєструвала її для того, щоб не дозволити нікому щось подібне збудувати.