Ілюстрація \ REUTERS

Зоологи з Лейпцігського зоопарку в Німеччині дійшли висновку, що орангутанги можуть краще вирішувати завдання із застосуванням знарядь, ніж діти.

Читайте такожУ США помер орангутанг, який першим вивчив людську мову жестів

Міжнародна група біологів і психологів виявила, що орангутанги швидше знаходять вирішення складних завдань, ніж навіть восьмирічні діти. Більше того, вони не вимагають підказки, як часто трапляється з дітьми, передає Бі-бі-сі.

Відео дня

"Ми давали орангутангам вертикальну трубу, в якій містився кошик з нагородою, що має ручку, а також прямий шматок дроту. Друга задача була подібною - приматам давалася горизонтально розміщена труба і дріт, вигнутий під кутом 90 градусів", - розповідає когнітивний біолог Ізабелл Лаумер, яка очолювала групу дослідників.

У першому випадку від приматів вимагалося зігнути гачок з дроту, щоб дістати приманку з вертикальної труби. У другому типі завдань, навпаки, від них вимагалося розігнути дріт, щоб виштовхнути приманку з труби.

Кілька орангутангів вирішили обидва ці завдання, а дві мавпи впоралися з ними за лічені хвилини. Однак діти виявилися не настільки спритними. Три-п'ятирічні діти рідко справлялися з подібними завданнями, і менше половини семирічних дітей змогли знайти рішення. І тільки восьмирічні діти впевнено згинали і розгинали дріт.

Однак не варто впадати у відчай. Діти в усіх вікових групах знаходили рішення після того, як їм показували, як виготовляти і застосовувати необхідне знаряддя. Це вказує на те, що тут справа не в розвитку інтелекту, а в соціально-когнітивній поведінці.

"Рішення складних завдань пов'язане з активністю певних ділянок префронтальних розділів кори головного мозку, які у дітей формуються в більш пізньому віці, - каже Лаумер. Цей фактор, а також сильна залежність дітей від соціальних навичок, можуть пояснити отримані нами результати".