Загалом вчені виявили близько 200 ударних кратерів на нашій планеті \ eyos-expeditions.com

Агентство NASA виявило величезний давній кратер, похований під двома кілометрами льоду на північному заході Гренландії.

Читайте такожТанення льоду в Гренландії прискорилося в чотири рази за 10 років

Це вже другий кратер, який знайшли під товстою кригою регіону останніми місяцями, йдеться у дослідженні опублікованому в Geophysical Research Letters, передає ТСН. Кратер простягнувся на 36,5 км та ймовірно утворився внаслідок удару астероїда не більше ніж 2,6 млн років тому. Якщо інформація підтвердиться, він стане 22-м за розміром відомим "ударним" кратером на Землі.

Відео дня

Загалом вчені виявили близько 200 ударних кратерів на нашій планеті, але лише вдруге в історії кратер знаходять під крижаним щитом. У листопаді NASA оголосило, що воно виявило перший ударний кратер під кригою: він похований під гренландським льодовиком Гіавата, розташований у 183 км від нововиявленого кратера.

Натхненна цим відкриттям, команда на чолі з науковцем-гляціологом з NASA Джозефом Макгрегором почала сканувати Гренландію в пошуках інших кратерів. Нова знахідка більша і, можливо, старіша за попередню.

Обидва кратери були виявлені з використанням супутникових знімків і аерофотознімків, знятих групою літаків NASA "Крижаний міст". 

З огляду на їхню близькість один до одного, МакГрегор і його колеги задумалися над тим, чи могли ці кратери утворитися в результаті однієї і тієї ж ударної події. Можливо, подвійна астероїдна система вдарила Землю, або один астероїд розпався на дві частини під час входу в атмосферу.

Але топографічні спостереження нового кратера показують, що він набагато більш розмитий, ніж кратер Гіавата, що дозволяє припустити, що вони не могли сформуватися одночасно. 

Кратер поки не має офіційної назви, але автори рекомендували називати його кратером Патерсон. Це ім'я було б в честь покійного гляціолога Стена Патерсона, який допоміг відновити кліматичні дані за останні 100 тис. років, використовуючи крижані керни з Гренландії.

"Необхідно дослідити можливість появи додаткових підльодовикових кратерів під крижаними щитами Гренландії і Антарктики, оскільки наше відкриття ще раз підкреслює здатність льодовикових щитів як ховати, так і зберігати ознаки наземних впливів", - наголошують вчені.