REUTERS

Президент Мексики Андрес Мануель Лопес Обрадор направив королю Іспанії Феліпе VI і Папі Римському Франциску лист із закликом вибачитися за злочини, які вчинені іспанцями під час завоювання Мексики та колоніального періоду.

Читайте такожNewsweek: Хвороби знищили Ацтекську імперію і можуть змінити історію людства знову

Про це Лопес Обрадор розповів у відео, знятому на тлі руїн Комалькалько - стародавнього міста цивілізації майя, пише Realist.

Відео дня

«Відбувалися масові вбивства та насилля. Так зване завоювання велося з мечем і хрестом. Вони побудували свої церкви на вершині місцевих храмів», - цитує Лопеса Обрадора The Guardian.

Президент Мексики попросив адресувати вибачення корінному населенню країни - «за порушення того, що зараз відомо як права людини».

Як повідомляє El Pais, іспанський уряд висловив «глибоке співчуття» з приводу листа Лопеса Обрадора і заявило, що прибуття іспанців на територію Мексики 500 років тому не можна оцінювати за сучасними нормами. Як відреагував на заклик президента Мексики Папа Римський, поки невідомо.

Іспанці на чолі з Ернаном Кортесом завоювали територію сучасної Мексики в ході війни 1519-1521 років. Вона завершилася падінням Теночтітлана - столиці імперії ацтеків. У 2015 році в Болівії Папа Римський Франциск вибачився за злочини католицької церкви під час колонізації Північної та Південної Америки.

Як повідомляв УНІАН, раніше в Мексиці знайшли ритуальну печеру з тисячолітніми артефактами майя.