Довжина його голови становить 40 сантиметрів / фото: National Geographic Росія

У Якутії знайшли ідеально збережену голову стародавнього вовка, що жив 40 тисяч років тому.

Про це повідомляє National Geographic Росія.

Читайте такожУ Австрії знайшли стародавні артефакти з несподіваного матеріалу

Відео дня

Вчені завершили перший етап дослідження голови вовка, яку влітку 2018 року на березі річки Тірехтях знайшов місцевий житель Павло Єфімов. Останки хижака відносяться до періоду плейстоцену, що почався 2,588 мільйона років тому і завершився 11,7 тисячі років тому. Сам вовк жив 40 тисяч років тому.

Довжина його голови становить 40 сантиметрів: це половина від розмірів сучасних вовків, чия довжина тіла варіюється від 66 до 86 сантиметрів. Відзначається, що великі розміри вовка характерні для плейстоцену. Тоді на території сучасної Якутії бродили представники мегафауни – гігантські мамонти, печерні леви й ведмеді, шерстисті носороги.

Хутро вовка і його ікла збереглися в ідеальному стані. Дорослий звір помер у віці від двох до чотирьох років. Обробка зразків проводилася в Японії, а аналізи – на базі шведських наукових установ.

Фото: National Geographic Росія
Фото: National Geographic Росія

«Це унікальне відкриття останків дорослого плейстоценового вовка зі збереженою тканиною. Ми будемо порівнювати його з сучасними вовками, щоб зрозуміти, як еволюціонував вид, і реконструюємо його зовнішній вигляд», – зазначив керівник відділу вивчення мамонтової фауни Академії наук Республіки Саха Альберт Протопопов.

Вчений пояснює, що черепа давніх вовків трапляються нерідко, але як правило це останки цуценят без добре збереженої тканини.

Як повідомляв УНІАН, останки денисівської людини вперше виявили на Тибетському плато в центральній частині Китаю.