wikimedia.org

Після відкриття дверцят звірі вибігали на арену і нападали на гладіаторів. Про реконструкцію амфітеатру повідомляє Daily Mail, передає Lenta.ru.

Читайте такожВ Італії туристи пошкодили 315-річну статую при спробі зробити селфі

Користуючись виключно давньоримськими технологіями, колектив археологів та інженерів побудував ліфт, здатний піднімати клітку вантажопідйомністю 300 кг на висоту 7,3 м.

Відео дня

Система блоків гарантує, що дверцята в клітці і в стіні амфітеатру відкриваються одночасно, випускаючи тварин на арену. Для підняття ліфта потрібна була робота восьми рабів, які крутили дерев'яне колесо. Звірів піднімали з гіпогею - підвалу, де містилися леви, тигри, кабани і засуджені злочинці.

"В Колізеї було встановлено 28 ліфтів - більше, ніж в будь-якому іншому амфітеатрі античності. Згідно з римськими джерелами, на арену одночасно випускали до сотні левів", - повідомила директор Колізею Россела Реа.

Реконструкція ліфта обійшлася в 20 млн євро, які надала компанія Providence Pictures, яка зняла про роботу археологів документальний фільм.

У ході зйомок у клітку посадили вовка, щоб випустити його потім на арену. "Це перша дика тварина, що потрапила в Колізей за останні півтори тисячі років. Звичайно, нам би хотілося випустити лева, але з міркувань безпеки це не вийшло. Тоді ми зупинилися на вовкові - символі Риму", - зазначив продюсер фільму Гері Глассмен.

Відомо, що диких звірів випускали проти гладіаторів. Однак факт цькування вовками та левами беззахисних християн на арені Колізею багато істориків вважають недостовірною.