Марс / http://oracle-wellness.com

Про це заявили геофізики з Франції та США. Результати своїх досліджень автори опублікували в журналі Nature Geoscience, передає Lenta.ru.

Читайте такожNASA показало рух дюн на Марсі (фото)

До своїх висновків учені дійшли, дослідивши будову ярів і каналів, які виникали в приекваторіальних районах Марса, де NASA виявило сезонні сліди потоків солоної води. Геофізики показали, що яри можуть утворюватися без участі рідкої води.

Відео дня

На їх думку, при сильному зниженні температури на глибинах у кілька десятків сантиметрів в надрах марсіанського грунту виникає тонкий шар сухого льоду (діоксиду вуглецю у твердому стані). Цей лід і виступає основою для ковзання по ньому частинок грунту.

Своє припущення вчені перевірили комп'ютерним моделюванням, що описує сезонні зміни на Марсі, зокрема утворення в його надрах шару сухого льоду. Вчені відзначають працездатність моделі, але визнають, що вона не в змозі пояснити всі сезонні особливості Червоної планети.

NASA на спеціально організованої конференції, що відбулася 28 вересня 2015 року, оголосило про розкриття головної таємниці Марса: на планеті знайдено річки - потоки рідкої солоної води, які з'являються сезонно. Ці утворення виникають в теплу пору року і зникають - в холодну.

До своїх висновків планетологи дійшли, проаналізувавши високоякісні знімки, отримані науковим інструментом High Resolution Imaging Science Experiment орбітального марсіанського апарату Mars Reconnaissance Orbiter.