Як запевнили в Київраді, витрати з міського бюджету не потрібні / фото fotokanal.com

В Київській міській раді пропонують відмовитися від російського програмного забезпечення. Як повідомили УНІАН у прес-службі Київради, відповідний проект рішення ухвалено сьогодні на засіданні постійної комісії міськради з питань транспорту, зв’язку та реклами. Він передбачає вжиття заходів з кібербезпеки.

Зокрема, документ пропонує заборонити використання програмного забезпечення та телекомунікаційного обладнання, що розроблено і виготовлено російськими компаніями. Ця заборона поширюватиметься на місцеві органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування та комунальні підприємства, установи й організації. Також забороняється використання ПЗ країни-агресора для закупівель.

Натомість, відповідно до проекту рішення, протягом цього року виконавчий орган Київради (КМДА) має розробити і впровадити вітчизняні програмні продукти, якими будуть користуватися органи місцевої влади та комунальні підприємства. При цьому, як запевнили в Київраді, витрати з міського бюджету не потрібні.

Відео дня

"Це не потребує додаткових фінансувань. Витрати програмного забезпечення складаються з двох частин - це фактично, коли воно продається, тобто продаж ліцензії, а потім щорічне обслуговування, тобто російські програми щорічно забирають гроші з нашого бюджету. Ми уже маємо досвід - коли були заборонені російські антивірусні програми, ми тоді використали зарубіжні аналоги", - зазначили розробники програмного забезпечення..

За їхніми словами, вони планують застосувати конкурентний перехід, створити власне ПЗ.

Читайте такожУ Мережі з’явилась інтерактивна карта заражень новим небезпечним вірусом

"І витрати на впровадження програми будуть навіть меншими, ніж її річне обслуговування. Відповідно Київ нічого не втрачає", - додали розробники.

Крім того, за даними прес-служби, місто має намір забезпечити технічний та криптографічний захист інформації у сфері житлово-комунального господарства. Також до кінця року заплановано створити загальноміську систему нарахувань за ЖКП.

"У нас ідея - створити єдину квитанцію…Головний інформаційно-обчислювальний центр готовий організувати єдиний платіжний документ, щоб принаймні хоч в електронному вигляді можна було заплатити один раз зі свого кабінету", - сказав керівник Департаменту інформаційно-комунікаційних технологій КМДА Юрій Назаров.

Постійна комісія Київради доручила Департаменту інформаційно-комунікаційних технологій провести інвентаризацію програмного забезпечення, яке застосовується в Київраді та КМДА. А також розробити та подати на погодження комісії план заходів щодо впровадження вітчизняного програмного забезпечення для потреб місцевих органів влади, додали в прес-службі.