Водна маса водоймища становить еквівалент 140 трильйонів усієї води у світовому океані / фото ua.depositphotos.com

Вчені підтвердили, що найбільшій водоймі у дослідженому Всесвіті 12 мільярдів років. Дві групи астрономів зафіксували найбільший і найдальший резервуар води, коли-небудь виявлений у Космосі. Про це інформує портал Unilad.

Зазначається, що водна маса водоймища значно більша за масу всієї води на Землі - за оцінками науковців, це еквівалент 140 трильйонів усієї води у Світовому океані.

"Однак мало шансів, щоб ви помітили його, дивлячись у власний телескоп, оскільки водойма оточує величезну живильну чорну діру під назвою квазар, яка знаходиться на відстані понад 12 мільярдів років. Спостереження, проведені вченими, показали час, коли Всесвіту було лише 1,6 мільярда років", - ідеться у матеріалі.

Метт Бредфорд, вчений з Лабораторії реактивного руху NASA в Пасадені, штат Каліфорнія, розповів про відкриття та сказав, що воно показує, що воду можна знайти у всьому Всесвіті.

"Середовище навколо цього квазара унікальне тим, що воно виробляє величезну масу води. Це ще одна демонстрація того, що вода була поширена у всьому Всесвіті, навіть у найдавніші часи", - сказав дослідник.

Квазари вважаються масивними небесними об'єктами і випромінюють велику кількість енергії. Газ і пил, потрапляючи в надмасивну чорну діру, яка знаходиться в центрі, випромінюють електромагнітне випромінювання по всьому електромагнітному спектру.

Обидві групи астрономів досліджували конкретний квазар під назвою APM 08279+5255, який містить чорну діру, у 20 мільярдів разів масивнішу за Сонце, і виробляє стільки ж енергії, скільки тисячі трильйонів сонць. Команда Бредфорда змогла отримати більше інформації про воду, особливо про її неймовірну масу, оскільки вони виявили кілька спектральних ознак води.

"До цього відкриття астрономи ніколи не знаходили водяної пари так далеко в ранньому Всесвіті. В інших місцях Чумацького Шляху є вода, але більша її частина замерзла в лід", - пише видання.

Дослідження космосу

Нещодавно астрономи знайшли нові "органічні молекули" на поверхні супутника Сатурна Енцелад. Він вже вважається одним із найбільш перспективних місць для потенційного життя в Сонячній системі.

Також вчені нарешті знайшли пояснення загадковим сигналам з глибокого космосу. Так, загадкові вибухи, на думку дослідників, можуть бути результатом "зоряних землетрусів".

Вас також можуть зацікавити новини: