Науковці вважають це не перша пандемія коронавірусу / фото УНІАН

Науковці оприлюднили переконливі докази того, що Східну Азію охопила епідемія коронавірусу ще близько 20 тисяч років тому. Інфекція була досить руйнівною для людського організму - ДНК зберегли сліди генних мутацій.

Як пише The New York Times, дослідники вважають, що епідемія домінувала продовж багатьох років та пояснили, чому це може мати ключове значення для протидії COVID-19.

Науковці порівняли ДНК тисяч людей з 26 різних популяцій по всьому світу. Команда вивчала комбінації генів, які мають вирішальне значення для коронавірусу, але не для інших видів патогенів.

Відео дня

Читайте такожБджіл навчили визначати коронавірус: комахам для цього вистачає кількох секунд

За час дослідження геному жителів Східної Азії науковці виявили, що 42 гени є домінантними. Це доводить, що люди в регіоні адаптувалися до стародавнього коронавірусу.

Зазначимо, усі 42 гени мають майже однакову кількість мутацій, а отже, всі вони швидко еволюціонували приблизно в один і той самий час.

Дослідники проаналізували результати та виявили, що ці гени розвинули свої противірусні мутації близько 20 – 25 тисяч років тому. Процес розвитку мутацій був досить довгим – впродовж декількох століть.

Це відкриття здивувало дослідників, адже населення Східної Азії на той час не було представлено щільними спільнотами, а утворювало невеликі групи мисливців-збирачів. Спеціалісти порівняли гени жителів цього регіону з генами представників інших популяцій і не знайшли слідів схожих мутацій. Тож зробили висновок, що пандемія стародавнього коронавірусу, ймовірно, охопила тільки Східну Азію.

Вас також можуть зацікавити новини