Супутниковий Інтернет від SpaceX скоро можна буде випробувати в Україні / Ілюстрація REUTERS

Засновник SpaceX та Tesla Ілон Маск оголосив, що глобальний запуск високошвидкісного супутникового інтернету Starlink відбудеться вже в серпні.

Як повідомляє Interesting Engineering, таку заяву Маск зробив, виступаючи на конференції Mobile World Congress в Барселоні.

"У серпні ми маємо забезпечити глобальне покриття по всьому світу, крім полюсів", - зазначив він.

Відео дня

Маск розраховує, що Starlink заповнить на ринку комунікацій нішу між 5G і дротовими мережами, і стане дуже корисним для невеликої частки споживачів, які потребують швидкісного з'єднання.

"Наші користувачі дуже часто живуть у віддалених регіонах. Іноді вони сидять в хатині серед гір, де немає навіть електрики", - пояснив він.

Проте, бізнесмен очікує швидкого зростання користувацької бази. За його словами, Starlink хоче знизити вартість необхідних для підключення терміналів, які користувачі мають купити для виходу в інтернет. Зараз такий термінал коштує 500 доларів.

Раніше президент SpaceX Гвінн Шотвелл заявляла про плани запустити глобальне покриття у вересні, але нова заява Маска обіцяє більш швидкий старт.

SpaceX: що відомо про проект Ілона Маска

SpaceX розвиває проект Starlink з кінця 2014 року - тоді Ілон Маск вперше оголосив про плани з'єднати весь світ глобальним супутниковим Інтернетом. 

Для запуску Starlink компанія за кілька років сформувала на орбіті велике угруповання супутників - близько 1800 штук.

Перші результати тестів були оприлюднені в серпні за підсумками закритого бета-тесту, обмеженого північною частиною США і південною частиною Канади. Тоді швидкість скачування в кращому випадку досягала 60,24 Мбіт/с (в гіршому - 35,49 Мбіт/с), Швидкість вивантаження - 17,7 Мбіт/с (4,58 Мбіт / с), а затримка - від 21 мс до 90 мс. Після запуску Starlink 12 v1.0 сама SpaceX відзвітувала про результати тестів, заявивши про наднизькі затримки і швидкість завантаження понад 100 Мбіт/с.

Для підключення до Starlink користувач має придбати спеціальний термінал-приймач і сплатити абоненську плату. У США термінал коштує 500 доларів, абонплата - 100 доларів.