twitter.com/spacex

Через дев'ять років після того, як астронавт Даг Харлі пілотував космічний шатл Atlantic в ході останнього польоту програми NASA, він знову готується до дечого, що може стати одним з найважливіших запусків в історії американської космічної агенції.

Харлі і його колега Боб Бенкен здійснять тестовий політ на МКС на борту капсули Crew Dragon від компанії SpaceX. Таким чином, вперше з 2011 року астронавти вирушать космос з американської території на зробленій в США ракеті й космічному кораблі. Про це пише NBC News. Але важливість події виходить далеко за межі патріотичних почуттів. Чиновники NASA кажуть, що вона може дати початок новій ері польотів людей в космос. І ця ера буде покладатися на сили приватних компаній, а не урядів.

"Ми як нація не мали власного доступу до МКС впродовж 9 років",  - сказав адміністратор NASA Джим Бріденстайн.

Відео дня

Це дуже захопливий час", - додав він.

Читайте такожCNN: Політ "Аполлона 8" врятував 1968 рік, чи врятує нова місія 2020-й?

Впродовж останніх 9 років NASA підписала дуже щедрі контракти з приватними компаніями, такими як SpaceX і Boeing, щоб вони взяли на себе всю рутину організації польотів на МКС. Сьогоднішній запуск - дуже важливий крок у цьому напрямку. Вперше в історії апарат, збудований приватною компанією, понесе на орбіту астронавтів NASA. Це перша спроба SpaceX доставити людських пасажирів на космічну станцію. 

NASA відмовилася від свого славнозвісного флоту "Спейс Шатл" в 2011 році після 135 польотів. З того часу агенція покладалася на партнерство з російською державною агенцією "Роскосмос". За це США були вимушені платити Росії по 80 мільйонів доларів за кожне місце в космічному апараті. Але тепер у NASA будуть нові можливості.

"Цей запуск - наш наступний крок у напрямку збільшення американської і людської присутності в лабораторії на орбіті", - сказав програмний менеджер NASA в питаннях МКС Кірк Шірмен.

Старт Бенкена і Харлі відбудеться на пусковому майданчику 39А Космічного центру Кеннеді на мисі Канаверал, штат Флорида. Зручність ще й в тому, що SpaceX для запуску буде використовувати стартовий майданчик, який теж був збудований для іншого критично важливого розділу в історії NASA. Саме звідси ракети Saturn V несли астронавтів до Місяця в часи програми "Аполлон".

Читайте такожАстронавти NASA провели генеральну репетицію перед історичним польотом на МКС (відео)

Якщо сьогоднішній запуск пройде успішно, двоє американських астронавтів проведуть близько 19 годин на орбіті Землі, перш ніж спробують пристикуватися до МКС. Для SpaceX сьогоднішня подія стане кульмінацією шестирічної роботи над новим космічним кораблем. Каліфорнійська компанія, заснована Ілоном Маском, розробила капсулу Crew Dragon в рамках програми NASA  Commercial Crew.

Безпілотна версія капсули Dragon доставляла вантажі й інші необхідні речі на МКС з 2012 року. Але сьогодні вона вперше здійснить політ з астронавтами на борту. NASA виділила SpaceX понад три мільярди доларів на розробку Crew Dragon. Сьогоднішній політ стане останньою великою віхою для компанії Маска в демонстрації, що її капсула може безпечно транспорутвати людей на орбіту й назад.

Читайте такожABC News: Людству доведеться змінити своє ДНК для колонізації Марсу

В рамках Commercial Crew Program американська космічна агенція також виділила гроші й для конкурента SpaceX - компанії Boeing, яка також розробляє космічний апарат під назвою ST-100 Starliner. В грудні компанія провела безпілотний тестовий політ, але порушення в роботі таймера не дозволило капсулі досягти потрібної орбіти, щоб пристикуватися до МКС. Минулого місяця компанія Boeing оголосила про намір провести другий безпілотний політ цього року, щоб продемонструвати, що проблему вирішено.