Перші фото Меркурія від місії BepiColombo / Фото ESA/BepiColombo/MTM

Космічний зонд BepiColombo передав перше фото поверхні планети Меркурій.

Про це повідомляє Європейське космічне агентство (ESA).

"Спільна європейсько-Японська місія BepiColombo показала знімок Меркурія, зроблений 1 жовтня 2021 року, коли космічний апарат пролетів повз планету", - сказано в повідомленні.

На знімку показаний фрагмент північної півкулі Меркурія з кратерами Кальвіно і Лермонтова та рівниною Сихту.

Фото ESA / BepiColombo / MTM

У ESA розповіли, що знімок був зроблений, коли апарат перебував на відстані 2420 кілометрів. Після цього BepiColombo наблизився до Меркурія на відстань приблизно 199 кілометрів. Нові знімки очікуються найближчими днями.

В агентстві пояснили, що BepiColombo здійснив перший з шести запланованих прольотів біля Меркурія, під час яких постійно змінюватиме свою траєкторію, пише BBC.

Це необхідно, зокрема, для того, щоб уповільнити апарат після двох років зближення із Сонцем і закріпити його в гравітаційному полі Меркурія, щоб він міг залишитися на орбіті планети.

Перші зображення Меркурія у рамках місії отримали за допомогою контрольних або інженерних камер, встановлених на зовнішній стороні космічного апарата. Однак вчені сподіваються побачити на поверхні планети деякі знайомі об'єкти.

Читайте такожЗонд NASA, покликаний "доторкнутися до Сонця", побив рекорд близькості до зірки

"Думаю, ми впізнаємо кратер Койпер. Він - дуже яскравий. Потрібно почекати. Ми знаємо, що має бути в полі зору, але враховуючи освітлення та можливості цих невеликих камер - є деяка невизначеність", - сказав BBC Дейв Ротері з Відкритого університету Великої Британії.

Місія BepiColombo: що відомо

Як повідомляв УНІАН, місія BepiColombo стартувала із Землі у жовтні 2018 року. Її метою є дослідження таємниць найменшої й найменш вивченої планети Сонячної системи - Меркурія.

Місія BepiColombo, названа на честь італійського математика та інженера 20-го століття Джузеппе (Бепі) Коломбо, має прибути на орбіту Меркурія орієнтовно в грудні 2025 року. Там BepiColombo випустить два зонди для вивчення поверхні і внутрішньої будови Меркурія.

Загалом BepiColombo повинен пролетіти 9 млрд км - це вдвічі більше, ніж радіус усієї Сонячної системи.

Інтенсивність сонячного випромінювання на Меркурії приблизно в 10 разів вища, ніж на Землі. Апарату доведеться працювати в умовах як екстремально низьких, так і екстремально високих температур (від -180 до +450°C)

Меркурій - єдина планета земної групи, крім самої Землі, яка має глобальне магнітне поле. У цьому сенсі вона - виняток. Це поле в три рази сильніше в Північній півкулі, ніж в Південній.

Вас також можуть зацікавити новини