фото: ua.depositphotos.com

Професор Швейцарського федерального інституту технологій Чинь Вонг витратив останні два роки на розробку сенсора, який вимірює рівень шкідливих бактерій в повітрі. Тепер, коли спалахнула пандемія COVID-19, він зрозумів, що може налаштувати свій пристрій для виявлення нового коронавірусу.

Як пише Bloomberg, на думку Вонга, його сенсор може бути корисним у людних місцях, таких як лікарні, залізничні вокзали чи шкільні класи. Пристрій досі на етапі розробки. Однак, він досить чутливий, щоб відрізнити новий коронавірус від SARS, який спричинив епідемію в 2003 році.

Читайте такожУкраїна займає перше місце по захворюваності медиків на COVID-19

Відео дня

Система сигналізації на основі сенсору може бути корисною, поки вчені шукають ефективну вакцину. Коронавірус вбив понад 184 тисячі пацієнтів по всьому світі й змусив мільйони людей зачинитися вдома, щоб сповільнити його поширення.

"Для боротьби з вірусом чи будь-якою епідемію дуже важливо мати інструмент раннього попередження. Сенсор дає вам шанс діяти негайно", - пояснив Вонг.

Пристрій базується на крихітних золотих структурах, які містять синтетичні молекули. Ці молекули відповідають унікальному генетичному матеріалу коронавірусу. Коли SARS-CoV-2 з'єднується з цими синтетичними молекулами, сенсор перевіряє, який вірус він впіймав, а після цього відсилає сигнал тривоги. Використовуючи фінансування інституту в Цюріху, команда Вонга досі застосовує різні зразки патогенів з сенсором, збирають сигнали з нього й аналізують за допомогою комп'ютера.

Читайте такожІнфекціоніст пояснила, чому апарати ШВЛ не допомагають під час коронавірусу (відео)

Вонг каже, що допомога від виробників могла б пришвидшити процес розробки, автоматизації, а також збору необхідних даних.

Видання пише, що польове використання сенсору стане можливим приблизно через рік. Це досить довго. Однак, вчені обіцяють, що робота над вакциною від коронавірсу може зайняти до 18 місяців.