Реабілітація та відновлення доброго імені мільйонів і мільйонів жертв репресій радянського режиму є обов’язком поколінь, які вже не застали жахи тоталітарної диктатури часів СРСР.

Про це заявив народний депутат, голова Комітету ВР у справах ветеранів, учасників бойових дій, учасників АТО та людей з інвалідністю Олександр Третьяков,  коментуючи підписання Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення процедури реабілітації жертв репресій комуністичного тоталітарного режиму 1917 - 1991 років».

Як зазначив Третьяков, окрім чітких визначень, хто з засуджених і за яких обставин у часи Радянського Союзу може бути реабілітованим, законопроектом створюється Національна комісія з реабілітації при Українському інституті національної пам’яті. На цей колегіальний орган будуть покладені повноваження про визнання осіб реабілітованими. До її складу будуть включені представники МВС, Генпрокуратури, Уповноваженого з прав людини і процедура реабілітації враховуватиме усі обставини здійснення репресії проти конкретної особи.

Відео дня

«У 2015 році було прийнято Закон про засудження комуністичного та нацистського тоталітарних режимів. Ним було визнано, що комуністичний режим у 1917-1991 років був злочинним і здійснював політику державного терору. Новий закон, який стосується реабілітації – це наступний важливий крок. Невинні жертви кривавого терору мають бути виправдані не тільки у очах нащадків, але й юридично. Разом з тим, хочу наголосити, що Комісія не буде переглядати кримінальні справи, але буде виносити виважені та об’єктивні рішення, в разі якщо всі дані будуть свідчити про те, людина зазнала репресій», - підкреслив народний депутат.

У свою чергу заступник голови Комітету у справах ветеранів, учасників бойових дій, учасників АТО та людей з інвалідністю Юрій-Богдан Шухевич, в минулому політв'язнень і дисидент, який відбув і тюрмах та на засланні 35 років, зазначив, що новий закон -  продукт системної та спільної роботи Комітету  та Українського інституту національної пам'яті. 

«Ще з 2014 року я  почав ініціювати повну реабілітацію всіх незаконно репресованих. Потім при нашому Комітеті  було утворено робочу групу з напрацювання змін до закону. Рушійною силою для його ухвалення  став голова нашого Комітету Олександр Третьяков, який активно та наполегливо підтримував та лобіював його проходження у Парламенті. Найбільш дискусійним питанням стала потреба корекції норм чинного на той час закону, які унеможливлювали реабілітацію борців за незалежність України, що вели, в тому числі збройну боротьбу проти радянського тоталітарного режиму», - заявив він.

За словам Шухевича, особисто для нього, цей закон - дарунок долі.

«Я щасливий від того, що ми зробили ще один крок до усунення історичної, правової та соціальної несправедливості по відношенню до усіх  борців за незалежність України», - підкреслив він.