REUTERS

Є

Європейський суд з прав людини ухвалив рішення щодо забезпечувальних заходів стосовно незаконного засудженого в Росії українського режисера Олега Сенцова, який голодує з вимогою звільнити всіх українських політв'язнів у Росії.

Про це йдеться у прес-релізі суду, повідомляє «112 Україна».

Відео дня

"Суд приймає рішення щодо забезпечувального заходу медичної допомоги для Олега Сенцова і закликає його припинити голодування", - йдеться у повідомленні.

Суд закликав Росію надати Сенцову відповідне лікування, а самому режисеру запропонував прийняти лікування заради порятунку його життя.

Зазначається, що згідно з пунктом 39 положення Суду, ЄСПЛ має право вказати будь-якій державі-підписанту Європейської конвенції про права людини на тимчасові заходи, які повинні бути здійснені невідкладно.

Тимчасові заходи призначають в ситуації, коли є загроза заподіяння непоправної шкоди.

Читайте такожСестра Сенцова спростувала повідомлення про "передсмертний стан" політв'язня (відео)

Як повідомляв УНІАН, понад 50 відомих українців звернулися з листом до незаконно засудженого в РФ українського режисера Олега Сенцова з проханням припинити голодування. Звернення підписали Ліна Костенко та її донька Оксана Пахльовська, Іван Дзюба, Йосип Зісельс, Юрій Щербак, Євген Захаров, Юрій Андрухович, Іван Малкович, Андрій Курков, Сергій Жадан, Борис Херсонський, Сергій Тримбач, Микола Княжицький, Юрій Макаров, Данило Яневський, Леонід Фінберг та інші.

Довідка УНІАН. Співробітники ФСБ РФ затримали Сенцова в Криму навесні 2014 року. Його переправили до Росії, де судили за сфабрикованим звинуваченням в організації терактів і підпалі офісів партій на півострові. Російський суд у серпні 2015 року засудив його до 20 років ув'язнення. Сенцов перебуває в колонії в місті Лабитнангі на Ямалі (крайня північ РФ).

14 травня він оголосив голодування з вимогою звільнити всіх українських політв'язнів.

13 липня стало відомо, що мати режисера Людмила Сенцова написала лист російському президентові Володимиру Путіну з проханням про помилування її сина.