США засудили агресивний тиск Росії в Азовському морі / фото УНІАН

Державний департамент Сполучених Штатів Америки закликав Російську Федерацію припинити затримання в Азовському морі торговельних суден, що прямують в українські порти.

Про це йдеться у заяві речника Держдепартаменту США Хезер Науерт, розміщеній на сайті американського зовнішньополітичного відомства.

"Сполучені Штати засуджують порушення норм міжнародного судноплавства в Азовському морі та Керченській протоці. Починаючи з квітня, Росія затримала сотні торговельних суден і в останні тижні зупинила не менш як 16 торговельних суден, які намагалися потрапити в українські морські порти", - йдеться у заяві.

Відео дня

"Дії Росії, що перешкоджають морському сполученню, є черговими прикладами її триваючої кампанії з підриву та дестабілізації ситуації в Україні, а також її зневаги до міжнародних норм", - наголосила Науерт.

У цьому зв'язку вона нагадала, що Сполучені Штати підтримують суверенітет і територіальну цілісність України у її міжнародно визнаних кордонах, які поширюються на територіальні води.

Читайте такожПісля Азовського моря Росія може заблокувати судна у Чорному – дипломат

"Ми закликаємо Росію припинити порушення норм міжнародного судноплавства в Азовському морі та у Керченській протоці", - наголосила речник Держдепартаменту США.

Як повідомляв УНІАН, з другої половини квітня російські прикордонники почали оглядати іноземні судна, які прямують з/до українських портів. За даними Мінінфраструктури, станом на 16 липня кількість затриманих для огляду російськими прикордонниками суден становила 148.

Секретар Ради нацбезпеки та оборони Олександр Турчинов заявляв, військово-політичне керівництво РФ розглядає Азово-Чорноморський регіон як важливий плацдарм для подальшої експансії.

Командування ВМС України заявило, що російська агресія у Чорному та Азовському морях є реальністю, та оприлюднило стратегію розвитку українського військового флоту до 2035 року, яка дасть можливість протистояти діям РФ.

Президент України Петро Порошенко доручив підготувати засідання Ради національної безпеки та оборони щодо ситуації в Азовському морі.

Командувач Військово-морських сил Збройних сил України адмірал Ігор Воронченко заявив, що найближчим часом планується збільшення корабельного угруповання, морської піхоти та артилерії на Азовському напрямку.