politeka.net

Їдучи працювати за кордон, українці тікають від проблем у своїй країні, тому що в Україні люди відчувають себе незахищеними.

Про це в ефірі "112 Україна" сказала психолог Наталія Кухтіна.

"Люди виїжджають не лише за грошима. Люди ще їдуть від проблем. І коли людина не бачить в собі ресурсу або не здатна на вирішення якихось проблем, які у неї є, це вона таким чином мінімізує свої психологічні людські ризики. І тут гроші не вирішать цю задачу, тому що тут питання не лише в грошах. Плюс люди ще хочуть відчувати себе захищеними. Зарплату підняли, а як буде з законодавством? Як буде з усіма юридичними формами захисту людини? І тому потреба в безпеці, а не лише в грошах, от це є причиною", - сказала вона.

Відео дня

В той же час, не ознайомившись із законодавством країни, в яку людина виїхала працювати, вона наштовхується на безліч проблем.

"Безвідповідальність людини, яка робить такий вибір. Вона наче з двох зол обирає найменшу. Вона, їдучи працювати, наприклад, у Польщу, Чехію, ось у ці довколишні країни, не вивчає законодавство цих країн, тому що психологія: якось буде. Якось влаштуюся. Ні, так там не буває. Вони не вивчають культуру цих країн. Якщо вони не знають, то вони не будуть дотримуватися правил. Це буде викликати в місцевого населення протест. Вони не люблять цих людей, і вони, виїжджаючи у ці країни, відносяться до цих людей от просто як до експлуататорів. І, природно, вони отримують зворотну реакцію неповаги там, знущань. Але хто на чию територію приїхав? І якщо людина приїжджає на цю територію, вона повинна як мінімум мати максимум інформації, і вона має поважати цю територію. Тоді і до нього будуть ставитися з повагою", - додала вона.

Раніше в Міністерстві соціальної політики заявили, що трудова міграція встигла торкнутися 9 млн українців.