Гандзюк померла 4 листопада / фото УНІАН

Мера Херсона Володимира Миколаєнка сьогодні допитали в СБУ у справі про вбивство активістки Катерини Гандзюк.

Як передає кореспондент УНІАН, про це сам Миколаєнко повідомив сьогодні на засіданні Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради з розслідування нападів на Гандзюк та інших активістів.

Він повідомив, що був знайомий з Гандзюк з 2005 року, і мав з нею дружні стосунки.

Відео дня

«Я не буду висловлювати свою позицію стосовно того, хто міг це зробити (замовити напад на Гандзюк), оскільки я, перед тим як прийти до вас, був у слідчого СБУ і дав інформацію, що Катерина мені казала стосовно нападу на неї.

Читайте такожЕкс-помічника нардепа Паламарчука Ігоря Павловського арештували у справі Гандзюк

Перший день, коли це відбулося, коли лікарі почали до неї пускати, я запитав у неї, хто це може бути, вона сказала – русня. На наступний день назвала конкретне прізвище, і поки Катя була жива, я нікому це прізвище не називав, розуміючи що вона назвала його генеральному прокуророві. Я вважав, що некоректно давати покази без її дозволу. А коли Каті не стало, я сьогодні у Службі безпеки розповів те, що вона мені казала, ті підозри, які вона мені озвучила», - сказав Миколаєнко.

Відповідаючи на уточнювальні запитання депутатів щодо "русні" та того, чи варто з огляду на це рекомендувати від імені ТСК силовим структурам приділити особливу увагу контррозвідці та протидії російським загрозам у регіонах поряд з тимчасово окупованим Кримом, Миколаєнко пояснив, що орієнтовно 1,5 роки тому у Херсоні підпалювали квартири активістів.

"Завдяки оперативній роботі поліції десь за два місяці цих людей було затримано. З'ясувалося, що в переліку підпалів квартир була і Катіна квартира, але вони не змогли потрапити до неї у зв'язку з тим, що там металевий тамбур закривав дві квартири", - сказав мер.

Читайте такожУ мережу злили аудіозапис, на якому мер Львова Садовий називає Гандзюк "стєрвою" та звинувачує її у корупції

Він додав, що під час слідчих дій та допитів на питання, навіщо підпалювали ці квартири, "була абсолютно проста відповідь - що десь цими людьми незадоволені у "ДНРах", "ЛНРах", в Росії".

"Саме для цього були здійснені ці речі. Тому, мабуть, у продовження цих нападів, підпалів квартир Катя і вирішила, що "русня", - підсумував Миколаєнко.

Як повідомляв УНІАН, 31 липня в Херсоні невідомий вилив сірчану кислоту в обличчя керуючої справами Херсонської міськради, активістки Гандзюк. Жінку з хімічним опіком більш ніж 30% тіла госпіталізували до місцевої лікарні. Пізніше її перевели на лікування до Київського міського опікового центру. 4 листопада Гандзюк померла.

6 листопада Верховна Рада створила ТСК з розслідування відомостей щодо нападів на Гандзюк та інших громадських активістів.

До ТСК надійшли пропозиції декількох правозахисних організацій щодо розгляду 400 епізодів або ж 10 топ-епізодів нападів на активістів.