Цей законопроект має бути узгоджений з європейськими моделями мовної політики \ УНІАН

Президент Петро Порошенко наполягає, що законопроект "Про забезпечення функціонування української мови як державної" має бути позбавлений кон’юнктури.

Читайте такожМовні квоти можуть поширити на друковані ЗМІ

Як передає кореспондент УНІАН, про це Порошенко сказав під час урочистостей з нагоди 150-ї річниці створення товариства "Просвіта" у Львові.

Відео дня

«Верховна Рада в першому читанні ухвалила законопроект «Про забезпечення функціонування української мови як державної». Він дійсно потрібен, хоча скажу чесно, я не був прихильником того, щоб його розгляд відбувався в переддень виборчої кампанії. Не хочу, щоб хтось спекулював на цій темі», - зазначив він.

Порошенко наголосив, що питання мови не повинно бути темою для спекуляцій.

«Стратегічний для України закон має бути точно позбавлений будь-якої кон’юнктури. Закон про українську мову має бути на віки, на століття. На покоління українців», - підкреслив президент.

Він переконаний, що цей законопроект має бути узгоджений з європейськими моделями мовної політики з огляду на майбутнє членство України в ЄС.

Як повідомляв УНІАН, 4 жовтня Верховна Рада ухвалила в першому читанні проект закону "Про забезпечення функціонування української мови як державної" (№ 5670-д).

Законопроектом визначено, що єдиною державною (офіційною) мовою в Україні є українська мова. Передбачено кримінальну відповідальність за публічне приниження чи зневажання державної мови.