Аркадій Бабченко / REUTERS

Шевченківський районний суд Києва в середу, 19 грудня, звільнив з-під варти 40-річного Тараса Стельмашенка - одного з підозрюваних у справі щодо замаху на російського журналіста Аркадія Бабченка.

Про це повідомляє із зали суду Deutsche Welle. Зазначається, що головна військова прокуратура під час засідання зняла зі Стельмашенка обвинувачення у підготовці теракту. Водночас він визнав провину у незаконному зберіганні зброї. За це суд призначив йому покарання у п'ять років позбавлення волі з випробувальним терміном у три роки.

Служба безпеки України затримала Стельмашенка 13 червня, тоді в його квартирі знайшли незареєстрований пістолет з набоями. Правоохоронці дізналися про його особу з телефона Бориса Германа, який на той момент перебував під арештом як беспосередній замовник інсценованого вбивства журналіста. В СБУ тоді заявили, що в травні Стельмашенко разом з ще двома громадянами України відвідував Ростов-на-Дону, де проходив інструктаж для організації терактів в Україні. Зворотні квитки в Україну Стельмашенку та його супутникам купував Герман на прохання В'ячеслава Пивоварника - його слідство вважає головним організатором низки попереджених терактів.

Відео дня

Читайте такожВ СБУ прокоментували розкриття Бабченком засекречених даних про замах на нього

Утім, Борис Герман на судових засіданнях пояснював журналістам, що особисто не знайомий зі Стельмашенком і не знає, навіщо той їздив до Ростова. На відсутності будь-яких доказів, які б підтверджували підготовку його клієнта до терактів, наполягав і захисник Стельмашенка Олег Юрченко.

Вийшовши на волю, Стельмашенко відмовився відповідати на запитання про причини поїздки до Ростова-на-Дону, зазначивши, що не знайомий ані з Германом, ані з Пивоварником. Прокурор Роман Циб також не захотів коментувати зміну позиції обвинувачення.

У четвер, 20 грудня, Шевченківський районний суд Києва проведе підготовче засідання у справі В'ячеслава Пивоварника. Він і досі перебуває у розшуку, однак СБУ заочно звинуватила його в державній зраді, організації готування до теракту, фінансуванні тероризму та незаконному обігу зброї.