Колишня УПЦ (МП) поки що не збирається змінювати назву / фото УНІАН

Речник колишньої УПЦ МП архієпископ Климент повідомив, що юридичний відділ Київської митрополії колишньої УПЦ (МП) аналізує законопроект Ради про перейменування церкви та заявив, що в них немає центру керування в державі-агресорці.

Про це він розповів в ефірі "Радіо Свобода".

Читайте такожУ колишній УПЦ МП заявили, що не бачать підстав змінювати свою назву

Відео дня

Климент наголосив, що поки юридичний відділ не проаналізує законопроект, назву церкви не змінюватимуть, адже вона самокерована без центру в жодній іншій державі.

"Ми поки що не спостерігаємо ніяких питань, які примушували б сьогодні вже кинутися і стрімголов змінювати щось у своїх статутних документах. У статуті, який зареєстрований в Україні і діє, написано, що УПЦ є самокерованою церквою. У нас не те, що в державі-агресорі, а в жодній іншій закордонній державі не знаходиться центр", - сказав він.

Архієпископ додав, що в колишній УПЦ МП чітка позиція щодо питань Донбасу і Криму.

"Ви не чули заяви УПЦ про те, що вона не визнає анексії Криму, що засуджує все те, що відбувається на Донбасі, закликала у тому числі і керівника російської держави припинити цю агресію? УПЦ неодноразово наголошувала, що повністю підтримує всі ініціативи української держави, які стосуються визначення у тому числі й дефініцій, пов’язаних з тим, що відбувається на сході України", - заявив він.

Раніше Верховна Рада України ухвалила законопроект, яким передбачається перейменування Української православної церкви Московського патріархату в Російську православну церкву в Україні. Відповідно до цього документа, релігійна організація, центр управління якої розташований в країні-агресорі, повинна у своїй назві повністю відтворити статутну назву організації, до якої належить. Також можливе додавання слів "в Україні" або ж зазначення свого місця в структурі цієї релігійної організації.