Загалом більше 80 громадян України утримуються в російських в’язницях \ Фото УНІАН

У російських в’язницях незаконно утримують понад 80 українців.

Читайте такожПолітв’язні у РФ: путінський режим запроторив за ґрати 61 українця

Про це уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова написала у Facebook, нагадавши, що сьогодні День українського політв’язня.

Відео дня

«Російський режим, перевершивши радянський тоталітаризм, знову розгорнув терор проти українців. Він прагне цілковито ліквідувати мовну, культурну та національну ідентичність на захоплених територіях нашої держави. Це масово відбувається в окупованому Криму.

Людей викрадають, проводять обшуки, арештовують, катують, інкримінують вигадані злочини. Хоча насправді, політв'язнями в Росії українці можуть стати лише за свою громадянську позицію», - зазначила омбудсмен.

Вона нагадала, що серед сучасних політичних в’язнів Олег Сенцов, Станіслав Клих, Павло Гриб, Роман Сущенко, Казим Аметов, Асан Чапух, Бекір Дегерменджі, Ремзі Меметов, Нурі Примов.

«Загалом більше 80 громадян України утримуються в російських в’язницях за свої політичні погляди», - додала Денісова.

Вона також процитувала слова політв’язня Володимира Балуха, який на організованому над ним судилищі, сказав: «Кожен сам вибирає ціну за любов до Батьківщини».

Разом з тим омбудсмен висловила переконання, що саме любов до Батьківщини допоможе українським політв’язням витримати усі тортури та перемогти.

Денісова нагадала, що в російських в’язницях не зламалися заступники лідера Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умеров та Ахтем Чийгоз, вони на волі.

Омбудсмен запевнила, що докладатиме максимум зусиль для звільнення усіх співвітчизників.