Денисова буде звертатися до консула для перевірки цієї інформації / фото radiosvoboda.org

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова отримала інформацію від своєї російської колеги Тетяни Москалькової, що не підтверджено діагноз раку у ув’язненого в РФ Станіслава Клиха.

Про це Денісова написала на своїй сторінці у Facebook.

«Вона (Москалькова) розповіла про Станіслава Клиха щодо якого я їй днями також направила звернення. Зі слів Москалькової, Уповноважений з прав людини Челябінської області повідомила їй, що Станіславу зробили усі необхідні аналізи і діагноз раку, який він підозрює у себе, не підтверджується», - зазначила Денісова.

Відео дня

Вона додала, що буде звертатись до консула для перевірки цiєї iнформацiї.

Читайте такожУ політв’язня Клиха значно погіршився стан здоров'я і є підозра на рак - Супрун

Також український омбудсмен повідомила, що дізналася, у яких умовах зараз утримується кримський татарин, інвалід першої групи Едем Бекіров, який має низку захворювань.

«За словами російського омбудсмена, хворий на діабет Едем Бекіров має експрес-прибори для вимірювання рівня цукру в крові безпосередньо в камері, а також забезпечений усім необхідним. Тетяна Москалькова надала мені довідку про те, що до нього у Сімферопольське СІЗО нещодавно навідувалися представники громадської спостережної комісії Криму. Вони повідомили, що Едема Бекірова утримують у чистій камері, разом з ним перебуває ще один затриманий, який "надає йому допомогу, коли це потрібно", - написала Денісова.

За її словами, передачі від рідних, як повідомили у спостережній комісії, він отримує.

«На моє прохання Тетяна Москалькова вже поговорила з "керівником" Федеральної служби виконання покарань у Криму і він пообіцяв, що у понеділок Едема Бекірова відвезуть у лікарню для проведення необхідних медичних досліджень, а також нададуть усю необхідну меддопомогу», - додала Денісова.

Також вона повідомила, що у понеділок, 14 січня, у Москві буде зустрічатись з російською колегою.

«Усі інші питання ми вже обговоримо безпосередньо на зустрічі. Ми домовились з Тетяною Москальковою про час зустрічі і вирішили, що вона буде конфіденційною», - написала Денісова.

Як повідомляв УНІАН, раніше виконувач обов'язків міністра охорони здоров'я Уляна Супрун заявила, що в українського політв'язня Станіслава Клиха значно погіршився стан здоров'я і є підозра на рак.

У 2016 році українців Миколу Карпюка і Клиха засудили до 22,5 і 20 років ув'язнення відповідно. За версією російського слідства, вони були членами організації УНА-УНСО і в 1994-1995 роках воювали в складі бандформувань у Чечні.

Клих заявив, що ніколи не був у Чечні. Про проблеми зі здоров'ям, зокрема, з психічним станом Клиха, неодноразово повідомляли адвокати і правозахисники.

Українця утримують у колонії в Челябінській області.

Російські силовики затримали Бекірова 2 грудня 2018 року на адмінкордоні з окупованим Кримом і вивезли в будівлю ФСБ РФ у Сімферополі. Його звинувачують у зберіганні, поширенні й транспортуванні більш як 10 кг тротилу і 190 бойових патронів.

13 грудня так званий «суд» у Сімферополі обрав Бекірову запобіжний захід у вигляді тримання під вартою в СІЗО до 11 лютого 2019 року.