За словами Філарета, потрібно дякувати за митрополію і Вселенському патріарху Варфоломію / фото УНІАН

Почесний патріарх Православної церкви України Філарет висловив впевненість в тому, що в майбутньому ПЦУ обов’язково отримає статус патріархату.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він заявив під час подячного молебню за отримання томосу про автокефалію та утворення Православної церкви України у кафедральному соборі Святої Трійці в Луцьку.

«Сьогодні ми (УПЦ КП) маємо об’єднану церкву з УАПЦ і невеликою частиною Московського патріархату. Ми на соборі обрали предстоятелем митрополита Епіфанія. Я вважаю, що це достойний предстоятель – молодий, але перспективний і тому ми повинні шанувати нового предстоятеля», - сказав Філарет.

Відео дня

«Сьогодні ми маємо статус митрополії, але наша мета досягти патріархату, і ми досягнемо цього обов'язково. Для цього треба об'єднати все українське православ'я: чим швидше ми об'єднаємо все українське православ'я в одну єдину українську православну церкву - тим швидше отримаємо визнання нашого статусу не митрополії, а патріархату», - наголосив він, додавши, що це станеться у майбутньому.

Читайте такожВселенський патріарх Варфоломій через автокефалію ПЦУ багато витерпів від Москви і ще натерпиться – патріарх Філарет

Поки, за словами Філарета, потрібно дякувати за митрополію і Вселенському патріарху Варфоломію, і президенту України Петру Порошенку, і всьому українському народу, який хотів автокефалії.

«Ми будемо молитися і просити Бога, щоб він допоміг нам об’єднати українське православ’я, і ми обов'язково об'єднаємося - іншого шляху в українців немає», - підкреслив він.

Як повідомляв УНІАН, 15 грудня Об'єднавчий собор представників українських православних церков обрав митрополита Переяславського та Білоцерківського Української православної церкви Київського патріархату Єпіфанія предстоятелем єдиної помісної Православній церкві України.

6 січня в соборі святого Георгія в Стамбулі Вселенський патріарх Варфоломій вручив томос про надання автокефалії ПЦУ її предстоятелю, митрополиту Київському і всієї України Епіфанію.