У Москві активісти закликали Путіна провести обмін полоненими / фото Роман Цимбалюк

Московські активісти закликали російського президента Володимира Путіна провести обмін полоненими за формулою «всіх на всіх» між Україною та Росію.

Як передає власний кореспондент УНІАН в РФ, близько 20 активістів підписали відповідну петицію на ім’я Путіна та передали в адміністрацію президента Росію копії прохань про обмін засуджених в Україні росіян.

Під час збору підписів учасники заходу по черзі проводили одиночний пікет та тримали в руках плакати з написами: «Відпустіть українських моряків», «Ні війні!», «Ми зустрічаємо новий рік дома, а вони у в’язниці», «Обмін всіх на всіх».

Відео дня

Як зазначила в коментарі УНІАН письменниця Аліса Ганієва, сьогодні 145-й день проведення одиночних пікетів перед адміністрацією президента РФ з метою добитися обміну полоненими між Україною та РФ.

фото Роман Цимбалюк

За її словами, акція розпочалась на підтримку незаконно засудженого в РФ українського режисера Олега Сенцова, який голодував 145 днів з вимогою до російської влади звільнити всіх українських бранців, але продовжується досі, адже жоден з політв’язнів так і не був повернутий додому.

Читайте такожПротягом 2018 року вдалося звільнити із заручників трьох українців

«Тоді з’явився так званий «список Сенцова» - це список українських політв’язнів, які сидять у російських в’язницях, й обмін був би найреальнішим практичним механізмом звільнення цих людей. Сьогодні ми подаємо прохання, у якому звертаємо увагу російської влади, що 22 росіянина в українських тюрмах готові до обміну і написали відповідні звернення президенту Путіну, і просять повернути їх в Росію», - сказала Ганієва.

За її словами, під час подання документа один з працівників адміністрації президента РФ сказав: «Чим доведете, що ці звернення були».

Письменниця додала, що активісти змогли отримати копію прохань росіян про обмін в уповноваженої з прав людини Верховної Ради України Людмили Денісової.

«Копії цих прохань у нас - ми просимо нашу владу на них відреагувати і дати відповідь, чи буде обмін, і якщо буде, то коли», - сказала Ганієва.

фото Роман Цимбалюк

Також вона наголосила, що в АП РФ будуть передані як списки росіян з українських в’язниць, так і українців, утримуваних у російських в’язницях.

Читайте такожУже 19 українських моряків, яких захопила Росія, назвали себе військовополоненими

При цьому Ганієва наголосила, що у списках немає українських військових моряків, адже вони військовополонені і мають бути звільнені без будь-яких умов.

Як повідомляв УНІАН, 24 січня перший заступник голови Верховної Ради Ірина Геращенко закликала сім’ї засуджених в Україні росіян вимагати від президента РФ обміняти їх на українських бранців.

У кулуарах ПАРЄ вона зачитала список з 25 росіян, засуджених в Україні за тероризм і злочини проти територіальної цілісності і суверенітету України, і заявила, що Україна готова негайно їх звільнити в обмін на політв‘язнів Кремля.

За словами Геращенко, на засіданнях Тристоронньої контактної групи 13 разів просила представників РФ здійснити обмін. При цьому вона додала, що відповіді від РФ на цю пропозицію немає, як і немає відповіді на всі звернення МЗС України до міністра закордонних справ Росії Сергія Лаврова.