Філарет продовжить керівництво за винятком Свято-Михайлівського Золотоверхого монастиря / фото УНІАН

Почесний патріарх Філарет продовжить керівництво Київською єпархією у складі парафій та монастирів Києва, за виключенням Свято-Михайлівського Золотоверхого монастиря.

Як повідомляє прес-служба Православної церкви України, відповідне рішення було ухвалене сьогодні на першому засіданні священного Синоду ПЦУ.

«Вирішено, що святіший патріарх Філарет продовжує керівництво Київською єпархією у складі парафій та монастирів м. Києва (за виключенням Свято-Михайлівського Золотоверхого монастиря), які до 15 грудня 2018 року перебували у його підпорядкуванні як патріарха Київського і всієї Руси-України», - йдеться в повідомленні.

Відео дня

Читайте такожФіларет про інтронізацію Епіфанія: здійснилася мрія багатьох поколінь православних українців

Крім того, Синод ПЦУ врахував особливе значення Михайлівського Золотоверхого монастиря Києва і його намісник архієпископ Вишгородський Агапіт прирівняний у правах до єпархіального архієрея.

Синод також розглянув і ухвалив типовий статут управління єпархії для єпархій ПЦУ.

На пропозицію Епіфанія митрополит Вінницький і Барський Симеон був затверджений головним секретарем Синоду.

У зв’язку з обранням ректора Київської православної богословської академії митрополита Епіфанія предстоятелем, на вакантну посаду було призначено дотеперішнього першого проректора протоієрея Олександра Трофимлюка. Також Трофимлюк призначений головою Управління духовної освіти і богословської науки.

Як повідомляв УНІАН, сьогодні, 5 лютого, у Києві в Будинку митрополита на території Національного заповідника “Софія Київська” під головуванням митрополита Київського і всієї України, предстоятеля ПЦУ Епіфанія відбулося перше засідання синоду Православної церкви України.

Рішенням Синоду головою Синодального управління військового духовенства затверджений митрополит Черкаський і Чигиринський Іоан.

Також створено «Православну місію допомоги жертвам порушення прав людини та особам, позбавленим волі» для надання допомоги на окупованих територіях України та в Російській Федерації, головою місії призначено архієпископа Сімферопольського і Кримського Климента.

Крім того, затверджено склад Синоду ПЦУ, до якого входять митрополит Київський як головуючий та 12 єпархіальних архієреїв, в тому числі три постійні члени Синоду: почесний патріарх Філарет, митрополит Макарій та митрополит Симеон.