Сьогодні відбувся суд над Зайцевою та Дроновим / фото 057.ua

10 років ув'язнення і три роки позбавлення керування транспортом просять прокурори для обох обвинувачених у справі про ДТП на вулиці Сумській у Харкові Олени Зайцевої та Геннадія Дронова. 

Про це сьогодні під час судових дебатів заявив прокурор Максим Блохін, повідомляє "МедіаПорт". 

"Враховуючи жахливі наслідки скоєного обвинуваченими злочину, сторона обвинувачення вважає, що ніякі пом'якшувальні обставини та дані щодо осіб обвинувачених не можуть знизити ступінь тяжкості вчинення злочину, тому обвинуваченим слід призначити максимальне покарання, передбачене санкцією ч. 3 ст. 286 ККУ у виді 10 років позбавлення волі з позбавленням права керувати транспортними засобами строком на три роки", — заявив прокурор Валерій Бухан. 

Відео дня

Олену Зайцеву та Геннадія Дронова обвинувачують за ч. 3 ст. 286 Кримінального кодексу України (порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту, яке призвело до загибелі кількох осіб).

Згідно з обвинувальним актом, Зайцева порушила вимоги п.п. 8.7.3 (ґ) та (е), 8.10, 8.11 та 12.4 Правил дорожнього руху України: «...з перевищенням дозволеної швидкості для руху у населеному пункті, а саме зі швидкістю не менше 80 км/г, діючи необережно, проявила злочинну самовпевненість, не вжила своєчасних заходів для зменшення швидкості руху транспортного засобу аж до його зупинки, при включенні для неї жовтого, а потім червоного забороняючих ух сигналів світлофору, в'їхала на перехрестя, де трапилось зіткнення...». 

Дронов, за даними в обвинувальному акті, порушив вимоги п.п. 8.7.3 (є), 8.10 та 10.1 ПДД: «...зупинився перед зазначеним перехрестям за світлофором на забороняючий рух червоний сигнал світлофора. Після чого, діючи необережно, проявивши злочинну самовпевненість, відновив рух авомобіля на забороняючий рух транспортних засобів червоний та жовтий сигнал світлофора та почав перетинати перехрестя [...] Перед початком руху Дронов Г. О. не переконався у безпеці своїх дій, проявив неуважність, своєчасно не виявив небезпеку у вигляді автомобіля Lexus [...], не вжив заходів для зменшення швидкості аж до зупинки транспортного засобу...». 

Стаття 286 ККУ передбачає покарання від 5 до 10 років позбавлення волі з позбавленням права керувати транспортними засобами до трьох років. На відміну від Дронова, відносно Зайцевої прокуратура встановила обставини, які пом'якшують покарання: «щире каяття та добровільне часткове відшкодування завданого збитку потерпілим». Обставин, які обтяжують покарання обох водіїв, відповідно до обвинувального акту, не встановлено. 

Читайте такожМоторошна ДТП у Харкові: одному з обвинувачених під час суду викликали швидку (фото)

Як повідомляв УНІАН, 8 жовтня 2017 року в Харкові на перехресті вулиці Сумської та провулку Мечникова відбулося зіткнення «Лексуса» 20-річної Олени Зайцевої, який рухався на червоне світло світлофора з перевищенням дозволеної швидкості, та автомобіля «Фольксваген Туарег», за кермом якого перебував 49-річний Геннадій Дронов. Після зіткнення «Лексус» вилетів на тротуар і збив 11 пішоходів. На місці загинули п'ять людей, ще одна людина померла від травм у лікарні.

Суд взяв під варту Дронова та Зайцеву на час проведення розслідування у справі. Перші аналізи показали наявність в організмі Зайцевої опіатів.