В МВС не поспішають зі звинуваченнями спецпризначенця, який гукнув щось про Бандеру під час затримання радикалів / facebook.com/Сергій Мазур

В Міністерстві внутрішніх справ України вже сумніваються, що спецпризначенець під час затримання активістів біля Подільського райвідділу поліції Києва 9 лютого кричав «лягай, Бандеро!».

Читайте такожПоліція оприлюднила відео конфлікту у райвідділі в Києві

Як передає кореспондент УНІАН, про це на брифінгу повідомив радник міністра МВС, очільник координаційного штабу МВС Іван Стойко.

Відео дня

«Моє особисте ставлення - вкрай негативне. Я вважаю, що так людина, якщо вона кричала, якщо там немає, скажімо, якихось накладок на звук, - якщо вона вигукувала «лягай, Бандеро!», вона взагалі не має права працювати в правоохоронних органах. Це негідник», - сказав радник глави МВС.

В свою чергу директор Департаменту комунікацій МВС Артем Шевченко також сумнівається, що хтось із спецпризначенців вжив українофобський вигук. Він вважає, що для цього потрібно провести відповідне дослідження.

«Я кілька разів вслуховувався. Вигук, якщо він і є, він є у какофонії різних звуків. Тобто для того, щоб його встановити, що людина це кричала, треба якесь дослідження більш-менш грунтовне провести. Але ми погоджуємося, що такий вигук був. За нього перепросив Крищенко (керівник поліції Києва – УНІАН), і ми приєдналися до нього, тому що вважаємо, що це неприпустимо», - наголосив речник МВС.

Разом з тим Шевченко зазначив, що не знає, яку підозру готується вручити спецпризначенцю, який дозволив собі українофобський вигук, оскільки розслідуванням інциденту займається Державне бюро розслідувань.

Як повідомляв УНІАН, в суботу, 9 лютого, поліція затримала кілька учасників акції "Хто замовив Катю Гандзюк". Акцію планували провести під час зустрічі Юлії Тимошенко з виборцями на Контрактовій площі в Києві. Затриманих відпустили, проте конфісковані речі не повернули.

З групою підтримки вони пішли до Подільського райвідділку поліції вимагати, щоб їм віддали конфісковане. За версією активістів, це були медикаменти і газові балончики. Проте в поліції заявили, що в затриманих вилучили газові балончики і травматичну зброю.

Протестувальники намагалися штурмувати відділення. На розміщеному відео конфлікту чітко видно, як поліцейські б'ють лежачих і чутно, як один з них кричить «лягай, Бандеро!».

Вже ввечері всіх затриманих активістів відпустили. Державне Бюро розслідувань відкрило провадження з приводу перевищення поліцейськими службових повноважень.

Наступного дня, 10 лютого, начальник київської поліції Андрій Крищенко вибачився за слова свого підлеглого.

Генеральний прокурор Юрій Луценко заявив, що особу правоохоронця, як кричав «лягай, Бандеро!», вже встановлено і готуються пред’явити підозру.