Джон Керрі / REUTERS

Колишній глава Держдепу США Джон Керрі вважає, що присутність військ НАТО в Чорному морі, і Східній Європі в цілому, після кризи в Азовському морі, тільки наблизить ризики війни.

Таку думку він висловив в інтерв'ю журналу «Новое время».

«Думаю, головне сьогодні - це все ж дипломатія. У цій неприємній і трагічній події ми знову бачимо, як Росія обрала шлях порушення міжнародних стандартів і норм... І моя надія, звичайно, на те, що вдасться розрядити ситуацію, моряки та судна зможуть повернутися додому, а всі учасники конфлікту нарешті сядуть за стіл переговорів для серйозної дискусії щодо вирішення проблеми Донбасу, і це буде відбуватися без інформаційного втручання, провокацій і згідно з Мінськими угодами. Ось це точно першочергове завдання, додаткова мілітаризація ситуації — не вихід, це лише наблизить ризики війни», - заявив Керрі.

Відео дня

Читайте такожУкраїна у Мінську запропонувала РФ два формати звільнення заручників і політв'язнів - Геращенко

Екс-глава Держдепу США вважає, що можливий наступ Росії на Україну «стане величезною помилкою Росії» і сподівається, що «вони будуть достатньо розумними, щоб не провокувати та не створювати додаткових міжнародних інцидентів». Втім, Керрі нагадує, що сьогодні ніхто не застрахований від кібератак з боку Росії, і Україна в цьому році стане їхньою головною метою.

На питання про те, які конкретні заходи могли б допомогти у звільненні українських моряків, Керрі відповів про необхідність «продовжувати публічний тиск та публічне обговорення проблеми на міжнародному рівні».

«Так, звісно, однак це не тільки тиск, а також можливість почати легітимні переговори, завдяки яким кожна зі сторін конфлікту зможе визначити свої позиції та інтереси і спробувати домовитися», - підсумував екс-держсекретар.

Втім, Керрі не відповів, які країни могли б стати учасниками такого нового процесу переговорів між Україною і Росією, зазначивши, що це питання до українського уряду, а також до міжнародних посередників, які залучені у Мінські переговори.

Як повідомляв УНІАН, в Організації Північноатлантичного договору (НАТО) запевнили Україну в готовності продовжувати тиск на Російську Федерацію з метою звільнення українських судів і моряків, захоплених у листопаді 2018 року біля берегів тимчасово окупованого Криму.

Повний текст інтерв'ю читайте у свіжому номері журналу "Новий час".