Чи можна стріляти по лікарнях і школах, якщо в них знаходиться противник? Чи можна приймати і вербувати до своїх лав молодих людей, якщо ви не впевнені, що їм виповнилося 18 років? Чи може військовий імітувати здачу в полон, щоб несподівано напасти на противника і застати його зненацька? Ці питання досить часто виникають у бійців збройних груп, що знаходяться в зоні конфлікту, але не завжди вони можуть знайти відповіді на них.

«Женевський заклик» ─ нейтральна організація, яка розробляє і просуває рекомендації і навчає учасників бойових дій нормам поведінки в умовах збройних конфліктів. В рамках своєї кампанії «У війни теж є правила» «Женевський заклик» розробив і поширює спеціальний мобільний додаток для підвищення обізнаності про міжнародне гуманітарне право (закони війни).

Вперше додаток став доступним в Лівії в 2015 році під назвою «Солдат, а не вбивця» (Fighter, not Killer). Його активно скачують тисячі бійців різноманітних збройних структур, що діють в Сирії, Іраку, Ємені, Філіппінах. За останні чотири роки в цих країнах понад шістдесят мільйонів людей подивилися наші відеоролики, послухали спеціальні радіоповідомлення чи завантажили додатки.

Відео дня

У 2019 мобільний додаток для телефонів Android запрацював в Україні. Рядові бійці і командири, люди, що живуть в зоні конфлікту і всі, хто хоче збагнути, за якими правилами повинна вестися війна, можуть безкоштовно завантажити додаток на українській або російській мовах і користуватися ним перебуваючи в режимі офлайн.

Мобільний додаток розроблений, аби в ігровій формі розповісти про те, що дозволено і не дозволено на війні, згідно з нормами міжнародного права. Програма має два рівня складності і 28 сценаріїв. На кожному з рівнів користувачі стикаються з реальними ситуаціями, які можуть виникнути під час бойових дій. Їх чекають питання, пов'язані з військовою тактикою, веденням бойових дій, захистом дітей і цивільного населення, використанням зброї, наданням допомоги пораненим. Відповідаючи на питання правильно, користувач може перейти на рівень командира з більш складними питаннями і сценаріями, завершивши які, отримає сертифікат проходження гри.

Ми сподіваємося, що знання своїх прав, як військовими, так і цивільними людьми і правил, за якими повинні вестися бойові дії, допоможе знизити число непотрібних страждань і жертв.

Додаток можна завантажити за посиланням

Про організацію:

«Женевський заклик» — міжнародна недержавна гуманітарна організація, яка займається захистом цивільного населення в збройних конфліктах. «Женевський заклик» зосереджує свої зусилля на захисті дітей від наслідків збройних конфліктів, забороні сексуального насильства і гендерної дискримінації, захисті медичних місій та забороні використання протипіхотних мін під час військових дій.

Організація була заснована у 2000 році в Женеві (Швейцарія) з метою залучення суб'єктів військових конфліктів до дотримання норм міжнародного гуманітарного права. Сьогодні представництва «Женевського заклику» працюють в країнах Азії, Африки, Латинської Америки та Близького Сходу. Ми сприяємо тому, щоб супротивні сторони більшою мірою шанували закони збройного конфлікту та підтримуємо ініціативи місцевих громад для покращення власної безпеки.

З 2018 року організація представлена ​​в Україні.

Контактна інформація:

Тел: 38097 41 41 785

Mail: office-ukraine@genevacall.org

Facebook: genevacallua

Twitter: genevacallua