В Києві сьогодні проходить "марш жінок" / УНІАН

На Михайлівській площі у Києві пройшла акція «Марш жінок», учасники якої виступають проти домашнього, сексуального і психологічного насильства.

Як передає кореспондент УНІАН, на Михайлівській площі зібралося близько 100-150 осіб. Вони тримають плакати з гаслами: «Ні насильству, домаганням, проституції, зґвалтуванням?», «Моє тіло — моє діло» та «Я — транс-жінка-феміністка. А чого досягли ви?». Один з учасників акції також тримає прапор ЛГБТ-спільноти.

Учасники акції зібралися на Михайлівській площі, а потім колоною рушили через вулицю Михайлівську, Майдан Незалежності та Європейську площу на Поштову площу.

Відео дня

Читайте такожЖінки зможуть 8 березня безкоштовно відвідати столичний зоопарк

На сторінці Маршу жінок у Facebook, зокрема, повідомляється: «Ми виступаємо проти ультраправового, домашнього, сексуального, економічного та психологічного насильства. Ми виступаємо проти тиску та насильства патріархального устрою».

Учасники «Маршу жінок», участь в якому беруть також і чоловіки, заявили, що підтримують ухвалення Стамбульської конвенції, закликають, зокрема, дати жінкам захист від насильства, дати рівні можливості для них та скасувати гендерні стереотипи.

Вони викинули у смітник так звані «інструменти пригноблення патріархату» - сковорідку, туфлі на підборах тощо.

Серед іншого учасники акції наголосили, що виступають проти заборони права на аборт та «кухонного рабства».

Колону супроводжувала група осіб, які виступали проти акції. Противники Маршу жінок тримають плакати з гаслами: «Бог! Батьківщина! Патріархат!», «Фемінізм руйнує українські родини» та «Сучасний фемінізм спотворює Богом закладений образ жінки» і прапори, зокрема, з символікою руху «Традиція і порядок». Також, одна з жінок вигукувала, що «Європа — це содом».

Під час проходження колони біля Національної філармонії України вибухнула петарда. 

Учасників акції та її противників розділяє кордон поліції.

У певний момент на боці, де збиралися учасники акції Маршу жінок, сталася сутичка. Поліція відвела в бік чоловіка, який агресивно поводився. На його підтримку до поліції підбігли кілька чоловіків.

Пізніше учасники акції, які виступають проти Маршу жінок, повідомили, що затримали одного з їхніх.