14 березня в Україні відзначають День українського добровольця \ радіо Свобода

У Дніпрі на Алеї пам’яті у Сквері Героїв вшанували пам’ять загиблих бійців-добровольців.

Читайте такожУкраїнські добровольці змінили історію - Яценюк

Як передає радіо Свобода, учасники акції – добровольці, волонтери, родичі загиблих бійців, громадські активісти, представники влади – зібрались неподалік від місця, біля будівлі ОДА, де навесні 2014 року стояли черги тих, хто записувався добровольцями. У Дніпрі формувались перші українські добробати – «Дніпро-1», «Донбас», «Правий сектор», у Кривому Розі – «Кривбас».

Відео дня

Учасники акції поклали квіти до пам’ятного каменю і стел з портретами загиблих бійців. Священики Православної церкви України відслужили панахиду.

«Для людей, яких по-справжньому це не торкнулось, можливо, День добровольця – це свято. Для нас, які брали безпосередню участь, це день суму, скорботи за втраченими побратимами, це безрадісне свято», – сказав боєць-доброволець полку «Дніпро-1», автор хронік про Іловайський «котел» Роман Зіненко.

Загалом у бойових діях на сході України взяли участь близько 40 добровольчих підрозділів, більшість яких згодом стали підрозділами силових структур. Однак проблема визнання добровольців, які не увійшли до них, на державному рівні ще не вирішена.

У Дніпропетровській області бійців добровольчих формувань, що не входять до підрозділів силових відомств, – жителів області – наразі визнають на регіональному рівні. В області створили комісію із надання статусу бійців-добровольців АТО. Відповідні посвідчення вже отримали близько 150 добровольців.

14 березня в Україні відзначають День українського добровольця.