Балух своєї згоди на переведення до РФ не давав / фото Радіо Свобода

Незаконно засудженого українського активіста Володимира Балуха доставили до слідчого ізолятора Твері.

Про це Кримській правозахисній групі повідомив адвокат Тарас Омельченко.

"Політичного ув’язненого Володимира Балуха доставили до слідчого ізолятора № 1 (м. Твер)", - сказано в повідомленні.

Відео дня

Читайте такожПолітв'язня Балуха доправляють до однієї з "червоних" колоній Росії – Чийгоз

"За інформацією кримського захисника, Балух досі не розподілений до колонії. На думку адвокатів і правозахисників, українця відправлять до виправної колонії №4 (м. Торжок)", - сказано в повідомленні.

Правозахисники нагадали, що 13 лютого Балуха без його згоди етапували з керченської колонії до Сімферополя, 18 лютого його доставили до Краснодара, а 24 лютого він був у Армавірі. Пізніше Кримській правозахисній групі стало відомо, що Балух 7 березня перебував у СІЗО Воронежа, а з 10 березня - в Ярославлі. Адвокату офіційно підтвердили, що Балух відбув у "розпорядження УФСВП Росії по Тверській області відповідно до вказівки ФСВП Росії".

Також сказано, що Балух своєї згоди на переведення до РФ не давав. Кримська правозахисна група заявила, що етапування Балуха до Росії порушує ст. 49 IV Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни, яка забороняє переміщення жителів окупованих територій на територію країни-окупанта.

Як повідомляв УНІАН, ФСБ РФ затримала Балуха в окупованому Криму 8 грудня 2016 року, стверджуючи, що нібито на горищі його будинку знайдено 90 набоїв і кілька тротилових шашок.

5 липня 2018 року підконтрольний Росії Роздольненський райсуд у Криму засудив Балуха до 5 років колонії загального режиму і штрафу 10 тис. рублів (близько 4 тис. грн) за сукупністю двох кримінальних справ, порушених за нібито зберігання боєприпасів та нібито побиття начальника ІТТ.

3 жовтня так званий "верховний суд" у Криму після розгляду апеляції скоротив 5-річний строк ув'язнення Балуху до 4 років і 11 місяців.

У середині жовтня Балуха етапували до Керченської колонії №2.