Фото zir.com.ua

Офтальмологічна клініка «Новий зір» ризикує втратити будівлі через махінації з реєстром власності, куплених судових рішень та набігів «титушек». Про це стало відомо з розслідування журналістів Цензор.НЕТ.

Як випливає з розслідування, будівлю на Глибочицькій, яку зараз намагаються відібрати у «Нового зору», її власники (компанія «Інвест») купили в 2010 році. Кредит у розмірі 1,8 млн дол. взяли в «Укрінбанку», що належнов банкіру Володимиру Клименку . Кредит погашали до визнання «Укрінбанку» неплатоспроможним і введення тимчасової адміністрації Фондом гарантування вкладів фізичних осіб в 2016 році. Через судів акціонерів «Укрінбанку» з державою та перереєстрації цього банківської установи займається нерухомістю компанію «Укринком», за законом не є правонаступником ліквідованого банку, позичальники не розуміли, кому повинні повертати кредити.

Не зумівши довести свою правоту в судах, «Укрінком» поступився право вимоги за іпотечним кредитом «До Інвест» фінансової компанії «Інвент-фінанс», яка також намагалася через суд змусити «До Інвест» повертати гроші Фонду гарантування вкладів, а їй. Паралельно - протизаконно вносить зміни до держреєстру і стає «власником» будинку на Глибочицькій. А в Ржищівському міському суді з'являється постанова про арешт цього будинку та передачу його на відповідальне зберігання детективному агентству «Парма» - в рамках забезпечення позову приватної особи до «Інвент-фінансу».

Відео дня

«У цій постанові порушено правила підсудності (враховуючи, що відповідач та майно зареєстровані в місті Києві, Ржищівський міський суд ніяк не міг розглядати цю заяву), вибрані заходи забезпечення позову не адекватні. Дане визначення суду так і не з'явилося в реєстрі судових рішень», - перераховує порушення юрист ТОВ «ОК Новий зір» Олена Демченко.

Під виглядом виконання цієї постанови в клініку «Нового зору» на Глибочицькій приходив приватний судовий виконавець у супроводі спортивних хлопців. Не пред'являючи жодних документів, вони блокували роботу медцентру, вимагали припинити операції, не впускали записаних на прийом пацієнтів. І передавали власникам будівлі запрошення від Клименко «домовитися».

Мін'юст визнав зміну власника об'єкта на Глибочицькій незаконною, наказав скасувати її. Але виконати це рішення неможливо: згадана постанова Ржищівського міськсуду забороняє будь-які дії щодо цього об'єкта. Його перегляд призначено на 3 квітня.

Зараз реальні власники будівлі на Глибочицькій оскаржують постанову Ржищівського міського суду апеляційної інстанції, подали позови по оскарженню поступки права вимоги за своїм кредитним договором. У досудовому розслідуванні – справу про перешкоджання господарській діяльності медцентру «Новий зір». Директор «К-Інвест» подає до суду цивільний позов про незаконну зміну власника будівлі на Глибочицькій.

«Ми побоюємося фізичного захоплення. Прийоми і операції скасовувати не будемо... Але ми всі будемо тут – з документами, з юристами - і будемо відстоювати свою позицію і свої законні права», - заявила директор ТОВ «ОК Новий зір» Марина Чирва.