Пам'ятник «Засновникам Одеси» являє собою композицію, центральна фігура якої - імператриця Катерина II \ фото culturemeter.od.ua

Верховний суд України (ВСУ) визнав законність установки у 2007 році пам'ятника «Засновникам Одеси», центральною фігурою якого є імператриця Катерина II.

Читайте такожВ Одесі відновили пошкоджений вандалами пам'ятник архітектури "Німфа"

Як передає кореспондент УНІАН, про це сьогодні під час апаратної наради в мерії заявив міський голова Одеси Геннадій Труханов. За його словами, місцева влада виграла судову тяжбу у громадської організації «Січ» - відповідне рішення ухвалив у квітні Верховний суд України.

Відео дня

«Суд поставив крапку у справі ... Всі вимоги про знесення або перенесення пам'ятника відхилено», - сказав Труханов.

Як повідомляв УНІАН, у 2007 році в Одесі провели комплексну реставрацію Катерининської площі, в рамках якої встановили пам'ятник «Засновникам Одеси» - точну копію оригіналу, демонтованого більшовиками у 1920 році. Центральна фігура монумента - імператриця Катерина II.

Українські націоналісти неодноразово погрожували знищити монумент. Після його установки в місті неодноразово відбувалися зіткнення між прихильниками і противниками пам'ятника.

Влітку 2017 року Приморський районний суд Одеси визнав незаконним і скасував рішення Одеської міськради про встановлення пам'ятника «Засновникам Одеси». Позов подала «Асоціація козацьких товариств «Січ».

Також у 2017 році Інститут національної пам'яті запропонував Одеській міській раді демонтувати пам'ятник.

У лютому 2018 року Одеський апеляційний адміністративний суд відмовився зобов'язати місцеву владу перенести монумент.

Довідка УНІАН. Пам'ятник «Засновникам Одеси» являє собою композицію, центральна фігура якої - імператриця Катерина II. Її оточують Григорій Потьомкін, Платон Зубов, Йосип Дерибас і Франц Деволан.

Вперше монумент був відкритий на Катерининській площі 2 вересня 1900 року. Через 20 років композицію демонтували, пізніше на площі встановили пам'ятник Карлу Марксу, але він був знищений під час Другої світової війни. У 1965 році на цьому місці було встановлено пам'ятник морякам-потьомкінцям - площа тоді називалася Потьомкінською. У 2007 році «потьомкінців» перенесли на Митну площу. На площі, якій повернули попередню назву, встановили монумент «Засновникам Одеси».