Оболонський суд призупинив справу капітана судна "Норд" і оголосив його в розшук / dpsu.gov.ua

Капітана судна «Норд» Володимира Горбенка оголошено в розшук.

Читайте такожДПСУ: поверненню капітана "Норда" в окупований Крим могли сприяти російські спецслужби

Про це кореспонденту УНІАН повідомила прес-секретар Оболонського районного суду Києва Інна Свинаренко.

Відео дня

«Сьогодні відбулося засідання суду у справі по обвинуваченню Горбенка. Сторона обвинувачення заявила клопотання про оголошення Горбенка в розшук у зв’язку з тим, що встановлено його місцезнаходження – на тимчасово окупованій території України. Прокурор зачитав відповідний лист від спецслужб. Таким чином, клопотання сторони обвинувачення було задоволено і провадження у справі було зупинено до розшуку обвинуваченого», - сказала прес-секретар суду.

Як повідомляв УНІАН, 25 березня 2018 року українські прикордонники затримали в Азовському морі риболовецьке судно «Норд». Судно, зареєстроване на тимчасово окупованій території АРК, йшло під прапором Росії. На його борту знаходився екіпаж у складі 10 осіб, у всіх були паспорти громадян РФ.

У Держприкордонслужбі також повідомили, що члени екіпажу порушили порядок виїзду з тимчасово окупованої території України. 18 липня заступник начальника управління прокуратури АР Крим Єгор Ребров заявив, що екіпаж «Норду» може вільно повернутися в Крим за українськими паспортами, виданими до окупації півострова Росією, а капітану Володимиру Горбенку загрожує до 5 років позбавлення волі.

Капітан судна «Норд» звинувачувався у скоєнні кримінальних злочинів, передбачених ч. 1 ст. 249, ч. 2 ст. 332-1 Кримінального кодексу України (незаконний рибний промисел та порушення порядку в'їзду на тимчасово окуповану територію України та виїзду з неї відповідно). 6 квітня Херсонський міський суд взяв його під варту. Пізніше за нього внесли заставу – 35 тис. 240 грн, і він був звільнений з-під варти.

Йому забороняли відвідувати анексований Крим. У серпні прокуратура завершила досудове розслідування щодо капітана судна. Справу Горбенка розглядав Оболонський районний суд Києва. У січні 2019 року адвокат капітана «Норду» Максим Могильницький заявив про зникнення свого підзахисного на материковій частині України. Могильницький зазначив, що зникнення Горбенка може бути пов'язано з українськими спецслужбами. У Службі безпеки України заявили, що не причетні до зникнення Горбенка.

11 лютого повідомлялося, що Горбенко з'явився в анексованому Криму.