Наприкінці травня українські хірурги разом з американськими колегами безкоштовно прооперують близько 20 дітей з патологією «заяча губа». Благодійний проект реалізується у співпраці з однією з найбільших медичних фундацій світу – Harvard Medical School, котру представить у Києві доктор хірург Генадій Фузайлов (Gennadiy Fuzaylov). Київська міська державна адміністрація виступає інформаційним та ідеологічним партнером заходу.

«Міська влада всебічно підтримує благодійні проекти. Сьогодні ми маємо чудовий приклад доброї волі однієї з приватних клінік: будуть проведені пластичні операції діткам із вродженою патологією. Адже ми лише можемо уявити, наскільки делікатною для дітей та підлітків є тема зовнішності. І якщо приклад цієї клініки стане мотиватором для інших комерційних підприємств діяти спільно, долучатися до міських проектів – ми гарантуємо підтримку та співпрацю», – зазначив перший заступник голови КМДА Микола Поворозник.

Хірургічне лікування діток до 5 років із синдромом «заяча губа» проходитиме в Інституті хірургії Валіхновського за участю Заслуженого лікаря України хірурга Ростислава Валіхновсього.

Відео дня

«Для нашої країни така проблема як «заяча губа» є надзвичайно актуальною, – зазначив хірург Ростислав Валіхновський. – Для батьків таких дітей та самих діток – це значний психологічний комплекс. Вони стидаються, іноді навіть ховають цих дітей від оточення. Окрім того, для дитини це ще й функціональний недолік – діти не можуть нормально говорити, харчуватися, не можуть ходити до звичайної школи. Тому патологію «заячої губи» та «вовчої пащі» потрібно лікувати хірургічно».

Спільна українсько-американська програма має мету – благодійно допомогти українським пацієнтам, що мають діагноз «заяча губа», забезпечити високу якість хірургічної допомоги, а також стати довготривалою та багатогранною програмою для кращого розуміння причин вроджених аномалій і профілактики цього захворювання у дітей. Для всіх пацієнтів, що будуть відібрані для участі у проекті, хірургічні втручання та перебування у клініці безкоштовне.

Лікування таких патологій проводиться лише оперативним шляхом, найкраще у віці до 12 місяців. У важких випадках при ускладненому харчуванні дитини, лікування варто починати у більш ранні терміни. Своєчасне лікування допомагає повністю позбутися від зовнішнього та функціонального дефекту і зробити післяопераційний рубець непомітним. Дитина продовжує рости щасливою і здоровою.