Кількість переходів до ПЦУ значно зменшилась / фото УНІАН

Митрополит Переяслав-Хмельницький і Вишневський Олександр (Драбинко) пояснив причини суттєвого зниження кількісті переходів релігійних громад до новоутвореної ПЦУ.

Про це він розповів у своєму інтерв'ю Громадському.

"Це реалія сьогодення і я пов’язую це із конфліктом. Якби у нас не було внутрішнього конфлікту, який показує для зовнішніх, що щось там не те. І конфлікт має подолати «соборний розум». Чи це буде Собор, чи внутрішнє порозуміння, яке зніме цю напругу, однак я переконаний, що має прозвучати офіційна позиція від глави Православної церкви України, який має відповісти на певні питання", - зазначив Драбинко.

Відео дня

Також він висловив впевненість, що "оскільки уже на весь світ прозвучало слово патріарха Філарета, має прозвучати сформульована відповідь блаженнішого митрополита Епіфанія".

Читайте такожЦерковний скандал в Україні: у Вселенському патріархаті прокоментували заяву Філарета

Нагадаємо, почесний патріарх Філарет надіслав листи архієреям на бланку Київського патріархату, що спричинило хвилю занепокоєнь тим, що Томос, про який так довго домовлялись на найвищому державному рівні, може бути відкликаний Вселенським патріархом Варфоломеєм. Цю тезу підтвердив і предстоятель ПЦУ митрополит Київський Епіфаній. "Сьогодні повернення до попередньої структури Київського патріархату означає повернення назад, в ізоляцію, втрату Томосу й усіх здобутків церковної незалежності", - наголосив він.

В Мінкульті поспішили запевнити, що УПЦ Київського патріархату ліквідований 15 грудня 2018 року під час Об'єднаного собору за участі представників влади, УПЦ КП, УАПЦ і частини УПЦ МП.

Зазначимо, на нашуміле запрошення Філарета взяти участь у молитовному святкуванні на честь священномученика Макарія відгукнулось лише четверо єпископів з понад 60.