Мешканців Білої Церкви про відключення водопостачання попереджали заздалегідь / скріншот

Рішення про відновлення водопостачання у Білій Церкві буде прийнято після того, як у Держпродспоживслужбі оприлюднять результати детального аналізу води з річки Рось.

Про це йдеться у сюжеті ТСН.

Читайте такожДля жителів територій в басейні річки Рось небезпеки немає - спеціаліст

«Найближчим часом у Держпродспоживслужбі обіцяють оприлюднити результат ще одного, більш детального аналізу води з річки Рось. І після цього вже буде прийняте рішення, чи можна відновити водопостачання у Білій Церкві», - повідомила кореспондентка.

За її словами, мешканців Білої Церкви про відключення водопостачання попереджали заздалегідь, тому більшість з них встигли підготуватися. У свою чергу міська рада на своєму сайті розмістила схему розташування колодязів, в яких можна набрати воду. Втім, мешканці все одно переживають стосовно якості води і впливу нітратів, які потрапили у річку Рось.

Коли почали брати аналізи з води річки Рось, з’явилася інформація, що в одному з водосховищ є перевищення небезпечних речовин у 2,2 раза. Однак у ДСНС цю інформацію встигли спростувати, говорячи про безпечність реагентів. За їх даними, шкідливі речовини потрапили у воду у невеликій кількості та розчиняться у воді найближчими днями.

Як повідомляв УНІАН, вранці 9 червня у селі Збаржівка Погребищенського району Вінницької області вантажний мікроавтобус Mercedes Benz Sprinter з’їхав у ставок, перекинувся та загорівся. Вогнем було пошкоджено каністри з гербіцидами та стимуляторами росту для сільгоспрослин, вміст яких (близько 800 л) потрапив у ставок і далі - в річку Рось.

Представники Держпродспоживслужби та Державної екологічної інспекції відібрали проби води зі ставка та річки.

За інформацією Національної поліції, забруднення водойми сталося через потрапляння гербіцидів, викрадених з фермерських господарств Козятинського та Липовецького районів Вінницької області.

За фактом забруднення притоки річки Рось слідчим відділом Погребищенського відділення поліції відкрито кримінальне провадження за ч. 1 ст. 242 (порушення правил охорони вод) Кримінального кодексу України. За фактами крадіжок гербіцидів відкриті кримінальні провадження за ч. 3 та ч. 5 ст.185 КК України (крадіжка).

9 червня о 23.00 було припинено роботу Білоцерківської насосно-фільтрувальної станції, яка забезпечує водою Білу Церкву та Умань.