Як стверджують в ОДА, небезпечних інсектицидів серед хімічних речовин не було / фото facebook.com/dtp.kiev.ua

Перевищення норми гранично допустимої концентрації хімічних речовин, що потрапили у водойми внаслідок перекидання автомобіля у селі Збаржівка Вінницької області, не зафіксовано.

Про це на брифінгу, посилаючись на результати проведених досліджень, заявив перший заступник голови Вінницької ОДА Андрій Гижко.

Читайте такожЖителі Білої Церкви налякані через забруднення хімікатами річки Рось (відео)

Відео дня

За його словами, забір води проведено у трьох місцях, а саме: на межі Вінницької та Київської областей, в місці перетікання водойми у селі Збаржівка в річку Рось у селищі Борщагівка Погребищенського району, а також безпосередньо у самій водоймі, в яку перекинулося авто з отрутохімікатами.

«Станом на ранок 10 червня аналіз води показав такі результати: на межі Вінницької та Київської областей не зафіксовано жодних перевищень гранично допустимої концентрації хімічних сполук. Так само немає перевищення норми у місці потрапляння води зі ставка у р. Рось в селищі Борщагівка», - стверджує він.

Також Гижко зазначив, що у водоймі в с. Збаржівка певні хімічні сполуки перевищують норми гранично допустимої концентрації, адже саме там відбулась надзвичайна ситуація.

«На сьогодні місце події огороджено маркувальною стрічкою, встановлено відповідні попереджувальні знаки, підготовлено звернення до місцевих жителів. Також протягом трьох наступних діб до жителів населеного пункту буде підвезено питну воду автоцистернами. Паралельно з цим, обласний лабораторний центр щодня проводитиме дослідження питної води у громадських криницях, а обласною екологічною інспекцією й надалі проводитиметься забір води у трьох зазначених місцях для того, щоб контролювати ситуацію», - зауважив Гижко.

За його інформацією, відповідно до результатів інвентаризації, на сьогодні повністю ідентифіковані хімічні речовини, які перевозили у мікроавтобусі.

«Об’єм виявлених речовин становить близько 747 літрів. Це різного класу гербіциди та фунгіциди. Хочу підкреслити, що небезпечних інсектицидів серед цих речовин не було», - наголосив чиновник.

Він також запевнив, що виявлені фунгіциди та пестициди, що використовуються у сільському господарстві, є безпечними для навколишнього середовища.

Читайте такожЗабруднення річки Рось: як вкрадені хімікати потрапили у воду та чим це загрожує українцям

Крім того, під час брифінгу начальник Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області Григорій Сидорук наголосив, що на сьогодні у водоймі не зафіксовано жодного випадку загибелі риби.

«Хотів би зазначити, що у зв’язку із підвищеним температурним режимом можлива загибель риби у різних водоймах унаслідок нестачі кисню. У разі виявлення таких випадків, ми обов’язково проведемо відповідні дослідження і будемо тримати ситуацію на контролі», - пообіцяв Сидорук.

Як повідомляв УНІАН, вранці 9 червня у селі Збаржівка Погребищенського району Вінницької області вантажний мікроавтобус Mercedes Benz Sprinter з’їхав у ставок, перекинувся й загорівся. Вогнем було пошкоджено каністри з гербіцидами та стимуляторами росту для сільгоспрослин, вміст яких (близько 800 л) потрапив у ставок та надалі – у річку Рось.

Представники Держпродспоживслужби та Державної екологічної інспекції відібрали проби води зі ставка та річки.

За інформацією Національної поліції, забруднення водойми сталося через потрапляння гербіцидів, викрадених з фермерських господарств Козятинського та Липовецького районів Вінницької області.

За фактом забруднення водойми, що є притокою річки Рось, слідчим відділом Погребищенського відділення поліції відкрито кримінальне провадження за ч. 1 ст. 242 (порушення правил охорони вод) Кримінального кодексу України. За фактами крадіжок гербіцидів відкриті кримінальні провадження за ч. 3 та ч. 5 ст.185 КК України (крадіжка).

У неділю, 9 червня, о 23.00 через забруднення гербіцидами річки Рось було припинено роботу Білоцерківської насосно-фільтрувальної станції, яка забезпечує водою Білу Церкву та Умань.